Русия отбеляза, че ситуацията е променена с блокирането на всички нейни сметки и дори на резервите на нейната централна банка в немските и другите европейски банки – общо 300 млрд.евро.

Свързани новини

29.03.2022 16:19

Русия: След газа, в рубли и за пшеница и въглища. Германия възразява

Видян 2277 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Преминаването на плащането на газ от европейските потребители в рубли от 1 април е само началото”, намекна Кремъл. Според говорителя на Путин няма да има безплатни доставки за ЕС, а Москва няма да приема друго плащане, освен в своята валута, т.е. може да спре кранчето. „Няма да се занимаваме с общоевропейска благотворителност”, отсече Дмитрий Песков. Официално въпросът ще се решава на 31 март лично от президента Путин.




Германия възрази, че плащанията по договорите за газ с Русия са в евро.




Русия, на свой ред, отбеляза, че ситуацията е променена с блокирането на всички нейни сметки и дори на резервите на нейната централна банка в немските и другите европейски банки – общо 300 млрд.евро.




По-неприятната новина беше лансирана в най-тежкото предаване на Първи канал на руската телевизия, водено от несменяемия влиятелен депутат от управляващата партия и внук на сталинския премиер и външен министър Молотов – Вячеслав Никонов.  




Разплащането за газа в рубли е само началото. След това се очаква към подобна схема да се премине и за други възлови за ЕС стоки, като на първо време това ще бъдат въглищата и пшеницата, най-вероятно и за нефта.




Проблемът с въглищата е основен, тъй като дори да се освободи до 2027 г. от руския газ, което изглежда като твърде амбициозен план според експертите, ЕС планира да премине на алтернативи като въглищата, при които Москва осигурява почти половината от потребяваното в Европа количество, а замяната ще бъде много скъпа и неясно колко реална дори логистично.




Преоткриването на закрити от 2011 г. насам европейски въглищни производства ще отнеме повече време, а построяването на нови АЕЦ, освен проблем с толкова зелени партии в управляващи коалиции – от Германия и Австрия до България, ще бъде освен забавено, също така и политически нелеко.




На този фон е важно да се знаят процентните съотношения за дела на Русия като доставчик за ЕС, като се има предвид, че за най-голямата икономика на Съюза – Германия, и за най-бедната – България, тези числа са още по-стресиращи:




46% въглища
41,1% газ
27% нефт




Илиян Костадинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни