Говорителят на Европейската комисия по въпросите на климата и енергетиката Тим Макфий заяви, че блокът "ще бъде зависим от въглеродните горива от Русия до 2027 г

Свързани новини

29.03.2022 10:23

ЕС потвърди датата на енергийната си независимост от Русия

Видян 2734 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия потвърди, че очаква ЕС да остане зависим от вноса на енергия от Русия поне още пет години.




В отговор на въпрос, зададен по време на брифинг за медиите в Брюксел, колко скоро американският втечнен природен газ (LNG) ще помогне на Европа да се откаже от руския газ, говорителят на Европейската комисия по въпросите на климата и енергетиката Тим Макфий заяви, че блокът "ще бъде зависим от въглеродните горива от Русия до 2027 г."


 


Макфи заяви, че ЕС е изчислил, че може да намали зависимостта си от руския газ с две трети през тази година и че подробен план за това как ще постигне това ще бъде представен до края на май.


 


 


Коментарите на Макфий са следствие от разговорите на блока със САЩ миналата седмица, които бяха насочени към разширяване на доставките на американски втечнен природен газ за Европейския съюз като начин за намаляване на зависимостта на континента от руския газ. Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с представители на Брюксел, за да се опита да наложи ембарго и върху руския петрол, което Европа се въздържа да наложи, позовавайки се на опасения от рецесия.


 


 


В изявлението на САЩ и Европейската комисия относно енергийната сигурност, публикувано след срещата на върха, се потвърждава "съвместната им решимост за прекратяване на зависимостта на ЕС от руски изкопаеми горива до 2027 г. " и се обявява, че е създадена работна група за постигане на тази цел.




Блокът заяви, че се стреми да осигури стабилно търсене на допълнителни количества американски втечнен природен газ в размер на около 50 млрд. куб. м годишно поне до 2030 г. , "като се разбира, че ценовата формула на доставките на втечнен природен газ за ЕС трябва да отразява дългосрочните пазарни основи"
Европейският съюз реши да спре да купува природен газ от Русия като част от широкия спектър от санкции, наложени в отговор на военната операция на Москва в Украйна. Понастоящем Русия задоволява около 40% от търсенето на ЕС, като доставя около 175 милиарда кубически метра годишно.


 


Снимка: AFP / EMMANUEL DUNAND 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева