Тенденциите са в следващите години обемът американски газ да се увеличи до около 30% - 50 млрд.куб.м годишно

Свързани новини

28.03.2022 09:25

САЩ ще осигурят под 10% замяна на руския газ за ЕС сега, до 30% в бъдеще

Видян 1586 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


САЩ ще осигурят 15 млрд.куб.м газ за ЕС, за да бъдат заменени количествата руски т.г., стана ясно при визитата на президента Байдън в Брюксел и словата след срещата му с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Евросъюзът обаче внася 155 млрд. кубика годишно от Русия, като само за Германия количеството е над 55 млрд.куб.м.


 


Тенденциите са в следващите години обемът американски газ да се увеличи до около 30% - 50 млрд.куб.м годишно, от нуждите на ЕС. За целта обаче са нужни нови  терминали за втечнено синьо гориво и цели системи за пренос, които не са налични. Особено в Германия като потребител №1 в Съюза, както и у нас. Инсталациите ще имат и своята многомилиардна цена, което допълнително ще оскъпи доставките и суровината.


 


Освен това, по регламента за диверсификация разработваният с френски инвестиции руски втечнен газ също ще трябва да бъде доставян на тях. ЕС се договори да преговаря с Кремъл и другите снабдители като един клиент за тръбопроводния газ, което премиерът Петков се опита да представи като българска инициатива, макар много по-рано тя да бе лансирана от Франция и Испания – втората и четвъртата икономика в общността, където сме 27-ата.


 


ЕС засега не размишлява и върху темата, ако спре тръбния газ, как ще компенсира загубите около 5 млрд. евро годишно на Украйна, която ще бъде ощетена и от всяко намаляване на транзитираните количества. За страната това е основен валутен приход, не е ясно дали и той няма да бъде получаван в рубли буквално от тази седмица.


 


 


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак