Начало
	
Новини
	
Съдържание
	
Галерии
	
Анкети
	
Мнения
	
Вицове
	
Валута
	
Времето
	
Видео галерии
	
ТВ Програма
	
Рубрики
	
Подредба
	
Хороскопи
	
Обяви
	
Потребители
	
Изход
	
Легенда

- Нов запис
- Редакция
- Сортиране
- Скрий
- Покажи
- Не е на 1-ва страница
- На 1-ва страница
- Преглед
- Забрани
- Не е друга страница
- Друга страница
За технически проблеми
тел +359 2 899906982
фирма PIMDESIGN
Петър Савов

Свързани новини

26.03.2022 07:03

Държавите от ЕС се обединяват за закупуването на газ

Видян 2331 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред репортери, че Европейският съюз ще купува газ сам и ще го разпределя между членовете си, което е новост за 27-членния блок.




Този ход идва в момент, когато европейските лидери се стремят да се откажат от руския внос, а САЩ изчакват да доставят по-скъпия си продукт на континента.


 


 


"Енергийният микс и конкретната ситуация в нашите страни членки са много различни, но ние трябва да работим заедно, за да обединим усилията си", заяви Фон дер Лайен на пресконференция след двудневната среща на върха в Брюксел, Белгия. "Имаме огромна покупателна способност. Ето защо приветствам факта, че сега ще използваме силата си за колективно договаряне. Вместо да се надпреварваме помежду си и да повишаваме цените, ние ще обединим търсенето си. "




Фон дер Лайен вече обеща да намали зависимостта на Европа от руския газ, но някои страни от ЕС продължават да зависят от постоянните доставки от Русия. Германия, чиито лидери неотдавна предупредиха, че икономиката им може да се срине, ако руският внос бъде санкциониран, разчита на Москва за повече от половината от доставките си на газ.


 


 


Ръководителите в Берлин обаче се противопоставиха на плащането на руския газ в рубли, както поиска руският президент Владимир Путин по-рано тази седмица. Франция също се противопостави на системата "газ срещу рубли", като в петък френският президент Еманюел Макрон заяви пред репортери, че според него подобно искане е "забранено" от закона.




Ако ЕС откаже да плаща в рубли, което вероятно ще се случи, неговите членове ще трябва да се снабдяват с газ от другаде. САЩ вероятно ще се намесят, за да запълнят тази празнина. На съвместна пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън в петък фон дер Лайен заяви, че Вашингтон ще увеличи доставките си на втечнен природен газ (LNG) до "поне 50 милиарда кубически метра" годишно, което според нея ще замени една трета от газа, доставян понастоящем от Русия.




"Ние, европейците, искаме да диверсифицираме от Русия към доставчици, на които имаме доверие, които са наши приятели и са надеждни", каза тя.


 


Американският втечнен природен газ обаче е по-скъп от руския, а доставката му до Европа включва кондензация, за да се напълнят специални кораби-цистерни, след което той се превръща отново в газ при пристигането си в специално изградено пристанищно съоръжение. Понастоящем в Европа има две дузини терминали за внос на втечнен природен газ, но нито един от тях не е в Германия, която е важно място за разпределение на газ. Понастоящем работата по водещия терминал за втечнен природен газ в Германия, който трябва да започне да получава газ през 2024 г. , все още не е започнала.


 



Тези проблеми с ценообразуването и логистиката накараха Германия да пренебрегне американските предложения за доставки на втечнен природен газ при президента Доналд Тръмп и вместо това да продължи с изграждането на газопровода "Северен поток 2" от Русия. Сертифицирането на "Северен поток 2" обаче беше спряно в отговор на войната в Украйна.


 



 Снимка: John Thys/AFP via Getty Images


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 agabaga 26.03.2022 14:33

    Това политтърговско обединение означава ново повишаване цената на природния газ, който ще плащат вече в рубли. Честито!

  • 002 Anonimen 26.03.2022 10:50

    Същата работа като с ваксините, всичко е скрито покрито, а много милиарди са дадени на халост на фармамафията. Не случайно след като е отстранена за корупция като военен министър на Германия тоя нефелен дребосък Урсула я инсталираха на върха на ЕС

  • 001 Anonimen 26.03.2022 08:46

    и пак недостиг на газ-Б-я ще получи 1/3 от необходимото количество,ако не и по-малко а и по-скъпо.....на ви сляпа омраза.....честит упадък....,заради чужди интереси...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

В днешния последен априлски ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. В днешния последен априлски ден и в навечерието на