ЕС и САЩ се обединяват, за да намалят зависимостта на Европа от руската енергия

Свързани новини

25.03.2022 17:37

САЩ обеща да увеличи вноса на газ в ЕС

Видян 2257 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ ще "работи с международни партньори", за да увеличи доставките на втечнен природен газ (LNG) за ЕС с 15 млрд. куб. м през тази година, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в петък на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава Политико.




"Обединяваме се, за да намалим зависимостта на Европа от руската енергия", каза Байдън. "Днес постигнахме съгласие по съвместен план за действие за постигането на тази цел, като същевременно гарантираме напредъка си към сигурно и чисто енергийно бъдеще. "




Обещаното количество се равнява на руския втечнен природен газ, внесен от ЕС през миналата година. Това обаче е само около 10 % от общия внос на руски газ в размер на 155 млрд. куб. м, по-голямата част от който се доставя по тръбопроводи.


 


 


Съвместна работна група ЕС-САЩ ще разгледа възможността за прехвърляне на допълнителни 50 млрд. куб. м американски газ в ЕС годишно до 2030 г.




Байдън заяви, че това зависи от това дали ЕС ще се увери, че има търсене и дали ще се ускори издаването на разрешителни за нови терминали за внос на втечнен природен газ.




"Европейската комисия ще работи с държавите членки за съхранение на газ на целия континент, за изграждане на повече инфраструктура за приемане на втечнен природен газ и за предприемане на мерки за повишаване на ефективността на газа. Това строителство ще се осъществи по начин, който е в съответствие с общата ни цел за нулево нетно замърсяване, а не в противоречие с нея", добави Байдън.


 


 


Това означава, че цялата нова газова инфраструктура трябва да има нисък въглероден отпечатък, "включително чрез използване на чиста енергия за захранване на операциите на място, намаляване на изтичането на метан и изграждане на чиста и възобновяема инфраструктура, готова за използване на водород", се казва в изявление на Белия дом.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 26.03.2022 10:43

    От обещания глава не боли. Те прекараха бедните българи с 2 милиарда за 10 г и нищо чудно с тези пари и фабриката за самолети евентуално да си построят. Кьорав карти не играе....

  • 001 Analнаглосаскimen 25.03.2022 19:11

    А близнахте ли, къ дето трябва?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата