Свързани новини

28.01.2022 10:04

Ковачевски обяви готовност да вкара българите в РСМ в тяхната Конституция, не се обвърза с време: Петков

Видян 1690 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Ковачевски от една седмица е министър-председател на Северна Македония. От тези 8 дни, 4 той прекара с българското правителство. Това само по себе си показва, че има желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по сферите", заяви Кирил Петков на изслушване в НС.


 


 


"Подписахме 3 меморандума, които бяха в много ключови сектори – земеделие, малки и средни предприятия и Коридор номер 8, защото той наистина изпадна от лисите на европейските проекти и ако искаме да го вкараме обратно, това ще стане със съвместна работа", каза още той.


 


 


"Не слагаме позицията на България на по-нисък ред. Говорихме и по темите, които са в рамковата позиция и за правата на българите в Северна Македония. За първи път Ковачевски каза, че той не вижда проблеми с вкарването им от страна на Северна Македония в тяхната Конституция. Не се обвърза с време, но го обяви", посочи премиерът.


 


 


И добави: "Тази нова енергия на конструктивен диалог ще донесе повече резултати от досега".


 


 


От своя страна депутатът от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Екатерина Захариева посъветва премиера да намали ентусиазма си по темата, тъй като и предишни правителства са подписвали меморандуми между двете страни, но от тях, според нея, нищо конкретно не е последвало.


 


 


Петков отбеляза, че е бил организиран календар за срещи на всеки 7 дни. „Радвам се, че дори в Историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци. Не смятам да сменям никакви членове на Историческата комисия. Мисля, че сме свършили добре работата за тези две седмици“, каза той.


 


 


За 4 февруари подготвяме съвместно честване с РС Македония за Гоце Делчев по случай 150 години от неговото рождение, добави още премиерът. 


 


 


Петков каза още, че в Брюксел са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Кака Милка, експертен любител политолог 28.01.2022 11:58

    Важното е че на думи е проявил голямо желание. Латвийците имат за такива случай, една стара естонско-финландска мъдрост: Verba avolant, quae scripta restant! , което ще рече: Думите отлитат, само написаното ( на дуки-ментите) остава! Ама да не си останем само с голото вербално изказано пожелание. Като оня, станал вече аксьомен ром, дето каза знаковата фраза за гласуването: Абе ного искам да гласувам, ама нещо немам никво желание!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате