Свързани новини

27.10.2021 18:00

Михаил Екимджиев: КС действа като мешере, тълкува перверзно Конституцията

Видян 4034 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Адв. Михаил Екимджиев е правозащитник, бивш прокурор, ръководител е на множество правозащитни проекти, осъществени от "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", чийто създател е. Носител е на редица награди, между които отличието за високи професионални постижения в областта на правото на "Апис" - 2010 г., бил е обявен за юрист на годината на списание "Правен свят" през 2009 г. Носител е и на почетния знак на Пловдивската адвокатска колегия за своята активна и запомняща се професионална дейност и издигане престижа на адвокатската професия. Има специализация в Съвета на Европа по Защита правата на човека.


В интервю за Dir.bg той коментира решението на Конституционния съд от днес, с което назначението на Кирил Петков за служебен министър бе обявено за противоконституционно заради двойното му гражданство. Според правозащитника съдът е защитил едни архаични норми, които нямат място в глобалния свят, тълкувал е Конституцията "перверзно" заради "недотам чистоплътни зависимости" и не е дал правото на самия Петков да бъде изслушан и да се защити.


- Адвокат Екимджиев, как коментирате решението на КС, че указът на президента в частта му за назначението на бившия икономически министър Кирил Петков е противоконституционен?


- След решенията на този състав на КС по делата за Истанбулската конвенция и вчерашното решение във връзка с пола, мислех, че това е дъното, но с днешното решение, свързано с гражданството на Кирил Петков, виждаме, че той не просто дълбае дъното на юридическата и ценностна нищета, а той вече е в едно подземие от гледна точка на споделени европейски ценности. От гледна точка на реалностите на живота, които налагат Конституцията и нейното съобразяване с тези реалности.


- Защо дълбае дъното с това решение КС?


- Не дълбае, вече го е издълбал - сега е в подземието. Вече е на долния етаж. Това е така, защото Конституцията и правото пазят и защитават ценности. Само преди няколко дни в интервю бившият конституционен съдия обясни какво всъщност е целяло Великото народно събрание, когато е приемало тези ограничения. Може да му се вярва, защото той е участвал в тези процеси, той не просто е гласувал. Той в прав текст обяснява как специално тази забрана за двойно гражданство е наложена, за да не може покойният проф. Александър Чирков да стане депутат и министър, защото тогава той имаше и немско гражданство. Обяснено и за другите ограничения за президента, който освен че не може да има двойно гражданство, е наложено последните 5 години да не е живял в България, за да не може Симеон Сакскобургготски да стане президент и т.н. Тоест, виждаме как зад гърба на суверена неговите "избраници" във ВНС са осъществили един политически картел, за да защитят не нашите интереси като избиратели, защото несъмнено много хора тогава щяха да гласуват и за проф. Александър Чирков, и за Симеон Сакскобургготски, а по един перфиден, провинциален начин са искали да защитят собствените си политически интереси - да ги извадят от конкуренцията. Аз го наричам политически картел, защото по този начин те елиминарт влиятелни, компетентни, харизматични българи от мъзможността да участват в политическия живот. По този начин са лишили българския народ да гласува за тези лица без да се интересуват дали това е действителната воля на народа. От юридическа гледна точка е недопустимо в какъвто и да е нормативен акт, дори в правилник за вътрешния ред на селско читалище да има норма, която да е насочена към Бай Иван или към конкретно лице. А това е допуснато в българската Конституция. И не само е допуснато тогава, а такива норми продължават да съществуват и сега, 30 години по-късно, ограничавайки правото ни да избираме тези, които смятаме за най-подходящи да ни управляват.


- Но това е било във ВНС. Каква вина имат конституционните съдии, че спазват Конституцията такава, каквато е приета?


Това е било преди 30 години. Да кажем, изострени политически страсти. Да кажем - ценностен инфантилизъм, но какво се оказва? Че на базата на едни норми, приети с оглед на личността, които не защитават никакви ценности, те не бранят някакъв обществен интерес, а разчистват лични сметки с тези хора с двойно гражданство тогава, КС, вместо да направи едно еволюитивно тълкуване и да съобрази новите реалности, при които хората живеят в един глобален свят - пътуват, женят се в чужбина, установяват се там, работят, той предпочете да защити едни архаични, провинциални норми, които са приети зад гърба на българския народ от един политически картел в Народното събрание. Както тогава ВНС е лишило българите да гласуват за александър Чирков и за Царя, сега, по същата перверзна логика, правна и ценностна, лишават един човек от възможността да участва в управлението просто защото той е харизматичен, той е избираем и е една много силна конкуренция на овехтелите и амортизирани политически елити в България.


- Само че, доколкото става ясно, той има право да се кандидатира и да стане депутат, защото гражданството му вече е само българско?


- Да, той си остава депутат, но аз гледам казуса от гледна точка на това, че те /б.р. - конституционните съдии/ преценяват имал ли е право той да бъде министър, а все пак министрите се излъчват пряко или индиректно от волята на суверена. Идеята ми е, че тези скелети на провинциализъм, на параноя, на остракиране, на авторитетни хора с двойно гражданство, които са били заровени от


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева