Свързани новини

08.07.2021 17:37

Скок на пенсиите със 17%: Служебният кабинет

Видян 6847 пъти | Коментари 7
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Два варианта за увеличение на пенсиите предлага служебното правителство за обсъждане в новия парламент, съобщи социалният министър Гълъб Донев пред журналисти след участието му в семинар за промените в Кодекса за социално осигуряване. Те ще са разписани в отделни проекти за актуализация на държавния бюджет, а депутатите ще решат кой от тях да изберат. Според Донев реализацията на всеки от вариантите ще струва между 2 и 3 млрд. лв. и ще доведе до повишение на пенсиите с между 14 и 17%.

По думите му това ще се случи чрез разработване на проект - преминал по пътя на общественото обсъждане, през Надзорния съвет на НЗОК и внесен в НС. Той отбеляза, че целта е да бъдат обхванати всички български пенсионери и формулата, която ще се предложи да е съобразена с принципите на социалното осигуряване и с водеща тежест на трудовия стаж при преизчисляването.
 „Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г.”, обясни Донев. Този вариант ще струва 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение.

Вторият  е с цена около 140 млн. лв. на месец и предвижда повишение през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на всички 2, 09 млн. пенсионери. Според него с нарастването на този процент трябва да се даде една мотивация за българските граждани - да участват в осигуряването и да бъдат спазени принципите на социалното осигуряване.
„Преизчислението вече се смята с увеличение на коефициента от


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 Anonimen 09.07.2021 14:20

    Искам си парите ,ограбени заради "тавана" на пенсиите.Като ми ги възстановят за 10 години назад,може и да се откажа от увеличението.

  • 006 Anonimen 09.07.2021 10:24

    и ги пренасочи към социални пенсии на неработили търтеи. Не всички са търтеи, но като ги оставиш без работа хората, какво да правят.Мангалските ни държавници унищожиха индустрия и селско стопанство за паница леща и няколко сребърника.Не всички могат да отидат на Запад да мият чинии и нужници. Е, има и такива като мен. 10г в Търговище, където да започнех работа, пенсионираният полковник с готварски техникум, завършен вечерно, се обаждаше да ме уволнят. Полковникът мразеше хазаите ми и мен. Имаше жителство, не можех да мръдна никъде... Така че когато обвиняваш "търтеите" мисли с главата си, цигански парцал.

  • 005 алчни престъпници във властта 09.07.2021 09:57

    Неоспорим факт е, че мутрата Борисов през всичките 12 г дерибействане направи всичко възможно да ограби всички българи, и трудещи се, и пенсионери, с което доведе до първия геноцид над българите извършван от собствените му управленци и народни представители. Не случайно и обслужващата напориста подлога Сачева тотално ограби пенсионния фонд и парите на работили по 40 г хора като ги остави на вегетирани и ги пренасочи към социални пенсии на неработили търтеи. За тези колосални кражби на лични средства от милиони българи трябва да има съд и затвор, а не управляващите и депутатите да мислят как да си увеличават непрекъснато заплати, бонуси и всякакви добавки и надбавки, да не говорим, че и за прослужено време взимат по няколко хиляди към заплатите си и ги докарват до 10-ина хиляди, а на другите служители това беше отнето.

  • 004 Anonimen 08.07.2021 22:23

    Щом има - за всички, те специално няма да умрат от глад, а от алчност. Ще умрат от рак и инфаркти. Алчността не е самостоятелно заболяване, придружава се от букет автоимунни.

  • 003 Anonimen 08.07.2021 21:26

    Служебният министър малко смесил минало(вече пенсионирани) и бъдеще(които ще се пенсионират след време). Каквото и да решат, 50 лв. на пенсионерите не трябва да ги спират до актуализацията. Както има пари за депутати, министри и държавна администрация/ публичен сектор, така ще намерят пари и за 50 лв. докато преизчислението стане реалност.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.