Свързани новини

08.07.2021 17:37

Скок на пенсиите със 17%: Служебният кабинет

Видян 6877 пъти | Коментари 7
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Два варианта за увеличение на пенсиите предлага служебното правителство за обсъждане в новия парламент, съобщи социалният министър Гълъб Донев пред журналисти след участието му в семинар за промените в Кодекса за социално осигуряване. Те ще са разписани в отделни проекти за актуализация на държавния бюджет, а депутатите ще решат кой от тях да изберат. Според Донев реализацията на всеки от вариантите ще струва между 2 и 3 млрд. лв. и ще доведе до повишение на пенсиите с между 14 и 17%.

По думите му това ще се случи чрез разработване на проект - преминал по пътя на общественото обсъждане, през Надзорния съвет на НЗОК и внесен в НС. Той отбеляза, че целта е да бъдат обхванати всички български пенсионери и формулата, която ще се предложи да е съобразена с принципите на социалното осигуряване и с водеща тежест на трудовия стаж при преизчисляването.
 „Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г.”, обясни Донев. Този вариант ще струва 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение.

Вторият  е с цена около 140 млн. лв. на месец и предвижда повишение през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на всички 2, 09 млн. пенсионери. Според него с нарастването на този процент трябва да се даде една мотивация за българските граждани - да участват в осигуряването и да бъдат спазени принципите на социалното осигуряване.
„Преизчислението вече се смята с увеличение на коефициента от


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.07.2021 20:52

    Кой ще възстанови ограбените чрез тавани на пенсиите пари на хората?Кой ще възстанови ограбените спестявания от лихвоточки?! Когато се пенсионирах, от втори доброволен стълб за пенсия, в навечерието на събитието, ми откраднаха 2000 лева от събраните лични пари, не само на мен, защото инвестициите им не били достатъчно ефективни. Докога ще са толкова малки пенсиите на починалите съпрузи и кой излапва остатъка? Това е един голям, дълбок калпак, в който се бърка без правила и не мисля, че ще стане нещо различно. В Библията пише-"На който има, ще му се даде, на който няма, ще се вземе" и независимо от фантасмагоричните обяснения, че не е това, което си мислим, но е точно това, което си мислим. Не може най-богатите да нямат тавани на пенсиите! Щом има - за всички, те специално няма да умрат от глад, а от алчност.

  • 001 Anonimen 08.07.2021 20:44

    Най-после трябва да вдигнат максималният осигурителен доход, защото е много нисък! Не може депутатите да вземат два пъти повече пари от максималния осигурителен доход и да се осигуряват на 3000 лева. Има много хора, които не се осигуряват, да не говорим, че се осигуряват на нереална заплата. И какви коефициенти за хората, пенсионирани преди 2000- та година?

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Ще действате доста неразумно

Ще действате доста неразумно, защото преценките ви за