Свързани новини

03.07.2021 07:35

Янис Варуфакис: Настъплението на технофоедализма

Видян 8798 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Янис Варуфакис, Project Syndicate

Ето така завършва капитализмът: не с революционен взрив, а с еволюционен хленч. Точно както той постепенно, тайно и незабелязано измества феодализма, докато един ден по-голямата част от човешките взаимоотношения се основават на пазара, а феодалната система бива пометена, така и днес капитализмът бива изместен от нов икономически режим: технофеодализма.

Това е голямо твърдение, което идва след редица преждевременни прогнози за краха на капитализма, особено от левицата. Но този път може и да се окаже вярно.

Уликите са видими от известно време. Цените на облигациите и на акциите, които би трябвало да се движат в рязко противоположни посоки, растат в унисон, понякога падат, но винаги заедно. По подобен начин цената на капитала (възвръщаемостта, която се изисква за притежаването на дадена облигация) би трябвало да спада заедно с волатилността, но вместо това тя се увеличава, тъй като бъдещата възвръщаемост става все по-несигурна.

Може би най-ясният знак, че се готви нещо сериозно, се появи на 12 август миналата година. На този ден научихме, че през първите седем месеца на 2020 г. националният доход на Обединеното кралство е спаднал с над 20 %, което надхвърляше и най-страшните прогнози. Няколко минути по-късно Лондонската фондова борса скочи с повече от 2 %. Нищо подобно не се беше случвало досега. Финансите вече бяха станали напълно отделени от реалната икономика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Paul Craig Roberts, Institute for Political Economy 04.07.2021 11:43

    This July 4 There Is No Freedom Left To Celebrate https://www.paulcraigroberts.org/2021/07/03/this-july-4-there-is-no-freedom-left-to-celebrate/

  • 004 Anonimen 04.07.2021 00:05

    Марксизмът достига първия си триумф в периода 1917-1921 г., когато работническата класа се отървава от царизма, а успешният й водач Владимир Илич Ленин (1870-1924), последовател на Маркс, установява властта на Съветите, което бележи диктатурата на пролетариата. Ленин основава новата държава на философията на Маркс, по-точно на собствената си интерпретация на философа. Така Маркс стана световна фигура, а неговата теория - обект на всеобщо внимание и противоречия. Маркс написа стотици статии, брошури и доклади, но само пет книги. Творбата на Карл Маркс „Капитал“ се превърна в основната книга на философа.

  • 003 Anonimen 04.07.2021 00:03

    Въпреки факта, че работата на Маркс е на повече от 100 години, тя не губи своята актуалност и до днес.

  • 002 Александр Роджерс 03.07.2021 16:57

    На столетие Коммунистической партии Китая` https://cont.ws/@alexandr-rogers/2028694

  • 001 Единственото, което все още крепи настоящия режим в страната е пълната липса на алтернатива. 03.07.2021 16:30

    Беше ограбен съзидателния труд на милиони хора в условията на Социализъм. Помнете историята си и я разказвайте от човек на човек. – От 1989 до днес 2016 са унищожени над 91 % от всички производствени мощности в България, а населението н е най бързо изчезващото във света с почти 25 % редуцирано. Пример даден в доклад на ООН като прецедент в човешката история – Капиталът унищожи цялата икономика на България създавана от нашите родители с техния труд. – Капиталът ни принуди да живеем на ръба на оцеляването с най ниския стандарт на живот в Европа и на едно от последните места в света. – Капиталът роди около 100-на милионери и още няколко стотин управляващи парцала, но изгони над 3 милиона българи в чужбина, а останалите в БГ обрече на агония и нещастие. – Капиталът превърна живота в България в стока, където за да живееш трб да плащаш. Нямаш ли пари – умираш на улицата. – Капиталът унищожи историята ни, образованието ни, здравеопазването ни, промишлеността и индустрията ни. Унищожиха живота на поколения милиони българи. – Капиталът превърна България в длъжник с около 70 милиарда външен дълг и над 200 милиарда вътрешен такъв. От държава която беше на 27 място в света по икономическо развитие през 1988 г, сега България е напълно унищожена. – Капиталът прекъсна връзката между нас и братска Россия и ни насажда лъжи и манипулации за фашистите и престъпниците от САЩ, Англия и западна Европа, които ни унищожиха. – Капиталът превърна живота на милиони българи в робство, където човек е щастлив ако може да се нахрани през деня. – Капиталът роди безработицата, която преди 1/4 век беше непознато явление за НРБ. – Капиталът ограби и унищожи живота ви и продължава да го прави ежедневно. Затова докато има капитал и класово разделение между хората, ще има и БОРБА ! Всеки човек има право на живот, свобода и право да получи възможност за развитие наравно с останалите. Борбата ще я има до тогава, докато работническата класа и пролетариата победят !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.