Свързани новини

02.01.2021 16:31

Какво ни се случи: 7-те тайни на Варуфакис

Видян 11444 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Янис Варуфакис, преподавател по икономика в Атинския университет и бивш финансов министър на Гърция, в анализ за Project Syndicate

Къща от карти. Набор от лъжи, които несъзнателно сме приели. Ето как изглежда нашата сигурност по време на дълбоки кризи. Подобни епизоди ни шокират до степен да осъзнаем колко несигурни са нашите допускания. Тази година приличаше на бързо оттеглящ се прилив, принуждавайки ни да се изправим пред потопени истини.

Бяхме свикнали да мислим, и то с основание, че глобализацията е омаловажила националните правителства. Президентите "се снишаваха" пред пазарите на облигации. Премиерите игнорираха бедните в страните си (country's poor), но никога Standard & Poor's. Финансовите министри се държаха като измамниците на Goldman Sachs и сатрапите на Международния валутен фонд. Медийни магнати, петролни хора и финансисти не по-малко от левите критици на глобализирания капитализъм се съгласиха, че правителствата вече не държат контрола.

И тогава удари пандемията. За една нощ на правителствата им пораснаха нокти и оголиха наточени зъби. Те затвориха граници и заземиха самолети, наложиха драконовски вечерен час на нашите градове, затвориха театрите и музеите ни и ни забраниха да утешаваме умиращите си родители. Направиха дори това, което никой не смяташе за възможно преди Апокалипсиса: отмениха спортни събития. По този начин беше разкрита първата тайна: правителствата са запазили неумолимата си власт. Това, което открихме през 2020 г., е, че те просто са избрали да не упражняват своите огромни правомощия, така че тези, които глобализацията е обогатила, да могат да упражняват своите.

Втората истина е тази, за която много хора подозираха, но бяха твърде плахи, за да я изкажат на глас: дървото на парите е реално. Правителствата, които провъзгласяваха, че не разполагат с достатъчно средства, когато ставаше въпрос да платят за болница тук или за училище там, изведнъж откриха куп пари в брой, за да плащат заплати, да национализират железници, да поемат авиокомпаниите, да подкрепят производителите на автомобили и дори да подкрепят фитнес залите и фризьорите. Тези, които обикновено протестират, че парите не растат по дърветата, сега си държат езика зад зъбите. Финансовите пазари празнуваха, вместо да се разгневят от пира на държавните разходи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 03.01.2021 22:45

    004, да ама се намират все още гугушки, които се хващат. Докато ни приказваха пропастта между много бедни и много богати е в такива космически мащаби, че повече няма нужда от приказки. "Ще правите това, което ви казваме и ще правим каквото си искаме с вас." Това е казал циганинът инкасатор по водата в моята паланка на бабичка българка когато го попитала защо за 1куб. вода плащам 5лв, а съседите (цигани мюсюлмани) плащат 5лв за 2куб. Оплачи се на когото искаш, казал мангалът. В и К е една от фирмите-обръчи на Доган. Ми, ще се оплачи на арменския поп.

  • 004 Кака Милкя,льокейшян - Горублянье събърбян: 02.01.2021 21:47

    Осмата 'тайна' е че в днешното многоприказване нищо конкретно да не се казава,а само да се плямпа !

  • 003 Anonimen 02.01.2021 20:44

    Amazon се справят удивително добре със смъртта на капитализма и замяната му с нещо, наподобяващо техно феодализъм. Безспорно, интелигентен индивид, като такъв с гени на макаци. Но. Светът върви напред, а не назад, а техно феодализмът е пак феодализъм и обрича западната цивилизация на ярко тъмно средновековие, ако не и първобитно общинен строй - примати с плазми, жреци и шамани със собствени космически кораби "до Марс и назад". ЧОВЕКОПОДОБИЕТО трябва да се промени иначе сме обречени да се въртим в същата спирала назад и напред докато ни фрасне някой по големшек астероид.

  • 002 Аристотел 02.01.2021 17:13

    "лъч надежда" означава,че авторът е прекален оптимист.Вярно е,че всичко тече и се променя,нищо не е вечно и т.н.,но каква е гаранцията,че ще е към по-добро?Същите тези милиардери нямат ли за философия,че населението трябва да се намали тройно? Чуйте Бил Гейтс,решенията в Давос,ваксинирането,което постепенно ще стане задължително....

  • 001 Anonimen 02.01.2021 16:58

    Супер!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион