Австрийските власти са спрели ваксинирането срещу COVID-19 с партида от препарата на АстраЗенека като предпазна мярка, докато разследват смъртта на един човек и заболяването на друг след имунизация с ваксината, съобщава Ройтерс
, позовавайки се на местната здравна агенция. Припомняме, че досега ваксината беше забранена за хората над 55-годишна възраст там, като не беше вдигната и след като съседна Германия отмени ембаргото, поради прекалено многото останали запаси от медикамента – над три-четвърти от получените количества. Хората просто не желаят да се ваксинират с АстраЗенека и основно заради рязко скачащата до 41 градуса температура в нощта след поставянето. Напомняме също, че в другата съседна на Австрия държава – Швейцария – сама по себе си лидер във фармацията и медицината – ваксината на АвстраЗенека просто не беше одобрена от здравните власти. Беше отхвърлена и забранена.
Според информационната агенция Ройтерс Федералната служба за безопасност в областта на здравеопазването на Австрия е получила два доклада, свързани с ваксини на АстраЗенека в окръжната клиника на Цветл в провинция Долна Австрия.
В тях се посочва, че жена на 49 години е починала в резултат на тежки нарушения на коагулацията - съсирването на кръвта, а 35-годишна жена е развила белодробна емболия и се възстановява.
„За момента няма доказателства за причинно-следствена връзка с ваксинацията“, отбелязва Федералната служба за безопасност в областта на здравеопазването.
Засегнатата партида с номер ABV 5300 е изтеглена от обращение от Федералната служба за безопасност в областта на здравеопазването, съобщи австрийският портал "ОЕ24".
АстраЗенека съобщава, че сътрудничи активно в разследването на австрийските власти.
Австрийските медии съобщават, че и двете жени са медицински сестри в клиниката в Цветл.