Свързани новини

02.03.2021 15:43

7 г. по-кратко живеемо от най-развитите в ЕС, най-много доплащаме за лекарства

Видян 2175 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

7 години по-малко живеят българите в сравнение с гражданите от най-развитите държави в Европейския съюз. Освен това ние най-много доплащаме и за лекарства - 37% срещу 5 на сто в сравнение с другите страни от Евросъюза. Това съобщиха от Инициативата "Заедно за повече здраве", в която влизат представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на  Българския фармацевтичен съюз, предаде БНР.


Данните от 2017 г. показват, че годишно у нас се отделят 4,2% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване при средно 8% за останалите страни от ЕС.


Със сегашните темпове на инвестиции в здравеопазването у нас ще са необходими 50 години, за да достигнем петте най-развити държави от Европейския съюз. Това съобщиха от Инициативата „Заедно за повече здраве“, в която влизат представители на Българския лекарски съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители и Българския фармацевтичен съюз.


От 1960 г. до днес сме увеличили продължителността на живота си, но все още изоставаме в сравнение с петте най-развити държави от Европейския съюз. Със сегашните темпове ще са нужни 38 години, за да достигнем средната продължителност на живота в големите европейски държави, която е 82 години, съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Най-много доплащаме и за лекарства - 37% срещу 5 на сто в сравнение със страните от ЕС. Според проучване, проведено от Агенция "Тренд", 73% от българите смятат, че има необходимост от допълнителни инвестиции в здравеопазването. Лошият контрол е най-големият проблем, според анкетираните. Българите очакват да чуят и какво ще направят политиците в сферата на здравеопазването. Инвестициите могат да осигурят по-добро бъдеще и здраве на нацията, категоричен е д-р Иван Маджаров:


"Факт е, че при нас има най-големи трудности, но това трябва да бъде стимул за тези, които ни управляват, да отделят особено внимание на здравеопазването, за да осигурят това ускорено развитие. Инвестициите в здравеопазването са нещо, което осигурява промени, осигурява по-добро бъдеще и по-добро здраве на нацията, но след 5-10 години. Те не се случват веднага“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 съд и само съд 02.03.2021 22:40

    Е как да е друго при този геноцид, мизерия и липса на здравни грижи наложени от управляващата крадлива мутренска хунта. За 10 г унищожиха всичко и понеже им е малко посегнаха и на поколенията, ако изобщо нещо оцелее....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Този ден предлага възможности за интензивни емоционални преживявания

Този ден предлага възможности за интензивни