Свързани новини

11.01.2021 09:24

3 пъти повече доплащаме за здраве от другите в ЕС

Видян 5442 пъти | Коментари 8
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българинът доплаща най-много за здравеопазване в Европа. Тютюнопушенето и затлъстяването са основните причини за влошеното здраве на нацията. Медиците ни застаряват. Повечето здравни стратегии не работят на практика в България, предаде БГНЕС.


През 2019 г. доплащането на здравеопазване у нас е 46,6%, което е близо три пъти повече от това в ЕС (15,8 %).


Общите разходи за здравеопазване като процент от БВП у нас също са по-ниски от средните за Евросъюза. Ние сме отделили 8,1%, докато в Европа този процент почти достига 10.


Основни причини за влошения здравен статус на българина са кръвно налягане, хранителният режим, тютюнопушенето и високият индекс на телесна маса. Равнищата на тютюнопушенето и консумацията на алкохол остават значително над средните за ЕС. Разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28 % от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35 %) мъже, пушат ежедневно. Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21 %, след Хърватия), докато 30 % от 15-годишните момичета —най-високото равнище в ЕС —са редовни пушачи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 008 Anonimen 11.01.2021 13:43

    А1, значи такава била тя работата с нискоскоростния нет за почтени, плащащи си, мирни граждани! Давате на ченгета, военни и Вери Импортант Мангали високоскоростен нет за 12лв и компенсирате битове от цивилните с договор!!!??? Щот преди малко ми пошепнаха. Що ли не одите да се хебецате с маймуните?

  • 007 Anonimen 11.01.2021 12:12

    оф топик! А1, ДО КОГА ще ме държите на нискоростен нет??? Вече ТРЕТА СЕДМИЦА!!! Да не би да не си плащам? Ъ? Без курвулявене на дългогодишни потребители, иначе ще се разведем.

  • 006 Anonimen 11.01.2021 12:07

    004 Там където престъпността не се наказва, не може да има нито здравеопазване, нито образование, нито ... и човешко общество. Ако китайците не наказваха престъпността можете да си представите какви би се случило в държава с милиард и половина население - фантазията ни е бедна!

  • 005 Anonimen 11.01.2021 11:47

    Преди години, когато нета все още беше приличен, гледах две видеа за японци. Едното беше на някакъв датчанин за едно 103г японско бабе. Бабето живее сама, в спретната къщичка с малка градинка отпред. На пълно самообслужване си беше, само къде пазаруваше по телефон. Без бастунче, бабката поливаше и поддържаше цветята в градината - слабичко, усмихнато и пъргаво бабе. И без НИКАКВИ илачи от здравната им каса. Второто видео беше с възрастен японец, над 80г, слаб, доста висок като за японец. Бил е почти в центъра на ядрения взрив в Нагасаки. И МУ НЯМАШЕ НИЩО??? Дори едно онкозаболяване не хванал!? Но във втория случай май става въпрос за някакви по-особени гени.

  • 004 Anonimen 11.01.2021 11:41

    Лекарите се оказаха по-добри бизнесмени и от маститите от години в икономиката. Всички министри на МЗ по нареждане на Мутрата работиха за частните болници и против държавните за да си вземат рушветите в милиони, които както се вижда плащаме всички ние. Какво стана с вечната номенклатура и преди и сега пенсионера Ананиев, който направи маса безобразия и си отиде по живо по здраво да замести племеника си Горанов в МФ и да продължи и там с далаверите и източването?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец