Свързани новини

10.02.2021 11:02

12 млрд. за нищо и половина: Провал е и новият План за възстановяване

Видян 5947 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 12 млрд. лв. вместо предвидените 12 млрд. евро и то без визия за следващите 50 г, с каквато ги проектират в другите страни, иска България от ЕС по Плана за възстановяване, наричан още Нов План Маршал. Той обаче е по-мащабен от миналия, създал след войната Европа на благоденствието 1949 - 2019 г.


Предвидената втора междинна версия на Националния план за възстановяване на правителството се оказа също толкова безперспективна, колкото и предходната.  Първият вариант беше критикуван от бизнеса за това, че не е достатъчно новаторски и създава предпоставки просто за харчене, но е и за развитие. 50% бяха за саниране, вместо за наука, дигитализация, здравни и зелени технологии като при всички други в ЕС. В Италия даже си свалиха правителството заради недостатъчно добрия План и утре се очаква новия кабинет на Драги.
В отговор на пандемията от Covid-19 евролидерите се договориха към стандартния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. рекордните 1.07 трилиона евро да се добави и възстановителен антикризисен фонд на обща стойност 750 млрд. евро, който ще се финансира с общоевропейски заем. Въпросният антикризисен механизъм се нарича ЕС: Следващо поколение. Предвидените от Брюксел пари са повече, отколкото са били като сравнима стойност, по плана Маршал, който възстановяви Европа след края на Втората световна война. Сега целта е държавите в ЕС да заложат бъдещото развитие с хоризонт от 50 години напред.
По този механизъм България може да получи 12.2 млрд. евро. От тази сума грантовете по Инструмента за възстановяване и устойчивост са 6.2 млрд. евро (около 12 млрд. лв.). Всяка държава има срок до 30 април 2021 г. да изготви и изпрати на ЕК национален план. Въпреки че страната ни има право да кандидатства за 12 млрд. евро, кабинетът реши да поиска 12 млрд. лева, което е половината от възможното.  Повечето държави залагат проекти за много по-големи суми от онези, които им се полагат, за да може евентуално да получат от такива като нашата, които не са в час.  Освен, че властта не успя да си поиска финансиране, но се оказа, че  няма и реални иновативни проекти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 10.02.2021 20:50

    Къде ли ще отидат другите непоискани 12 милиарда и за това ли крепят Мутрата?!

  • 001 Anonimen 10.02.2021 11:31

    За 11 години помиярите от ГЕРБ не са свършили нищо качествено, в срок и със стойност. Лапачи, алчност и гъзолизане. Лошото е, че прахосаните от тях пари ще ги връщат няколко поколения българи, ако изобщо са останали на територията

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да