Свързани новини

08.06.2020 17:44

Още 2 млрд.лв. за саниране от "наши" фирми

Видян 2326 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      След като фирми, близки до Цв. Цветанов, Н. Ангелкова, Д.Добрев и кметове от ГЕРБ станаха рекордьори по поръчки и надценки от саниране за десетки милиони лева всяка, тръгва 2-ра вълна. Пак за 2000 сгради, т.е. пак ще се трошат 2 млрд.лв.от джоба ни но данъкоплатци. А общо подлежащите за саниране панелки се водят около 70 000.



Министерството на регионалното развитие има готовност да стартира следващ етап на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради с пилотен проект за обновяване на още 1951 сгради, за които са подадени документи в срока за кандидатстване, но за тях не е достигнало финансирането.


„Това обаче трябва да стане на базата на широк обществен и политически консенсус, като основното е осигуряването на финансов ресурс”, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.


Становището и предложението на МРРБ ще бъде изпълнението на основните енергоспестяващи мерки да е при 100% безвъзмездна финансова помощ от държавата, така както е стартирала програмата и при условията, при които всички собственици в сгради - етажна собственост са подали документи.


"Нашият фокус при изпълнението на този етап ще бъде засилване на ролята на общините и на отговорността на собствениците, по-добър контрол и комуникация при изпълнение на мерките, както и конкретизиране на обхвата за допустимостта на дейностите", обясни министърът.


Тя подчерта, че това са мерки и промени в програмата, които министерството ще предприеме след направен обстоен анализ на изпълнените вече дейности по първия етап.


Следващият етап в подобряването на енергийната ефективност на жилищния фонд е да бъде отворен дебат за нова програма, за която вече да бъде обсъдено въвеждането на самоучастие на всички собственици.


До сега в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради има подписани договори за целево финансиране на 2022 сгради.


Към 29.05.2020 г. поддържаните в МРРБ регистри отчитат, че са обновени и въведени в експлоатация 1876 сгради, като остават да се обновят 146 броя, намиращи се на територията на 15 общини.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 08.06.2020 14:13

    Масово хоpата се боpят за хляба и оцеляване, а Боpисов и компания пpодължават да го кpада пладнешки. Как ще компенсиpа милионите бългаpи, от които взима за да пpави саниpане на колцина?! Стига с тези кpажби и коpупционни схеми с шуpобаджанашки и пpиятелски кpъгове, това вече е геноцид!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на