Свързани новини

24.04.2020 15:38

България пита ЕК за авансово ползване на част от еврофинансирането

Видян 1390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще поиска от Европейската комисия разрешение да похарчи авансово част от европейските пари, предвидени за следващия програмен период. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, предаде БНР.


По думите му между 200 или 300 милиона евро могат да бъдат инвестирани в социални антикризисни мерки за подпомагане на хората и бизнеса:


"Парите, които трябва да плащаме, да харчим до 2021 година, да  имаме право шест или седем месеца авансово по-рано да ги инвестираме в антикризисни мерки. Това ще ни позволи по-леко да излезем от кризата".


Дончев посочи, че за безвъзмездно финансиране за малки предприятия държавата осигурява над 170 милиона лева.  С тази сума ще бъдат осигурявани безвъзмездно между 3 и 10 хиляди лева в зависимост от оборота:


"Това е необходимата бърза, ликвидна подкрепа в зависимост от оборота - между 3 и 10 хиляди лева, като целта ни е да стигнем до колкото може по-голям брой предприятия. Надявам се над 20 хиляди, което означава - малък занаятчия, малка работилничка, фризьорски салон, кафе, магазинче, който е пострадал да може да си помогне с тия пари", посочи вицепремиерът Томислав Дончев, които заедно с министър-председателят Борисов, участва в инспекцията на изграждането на автомагистрала "Европа" към границата със Сърбия при пункта "Калотина".


Същевременно нова схема за подпомагане на малкия и средния бизнес в България беше одобрена от Европейската комисия. Става дума за 150 милиона евро, с които държавата да подкрепи малките и средните предприятия под формата на капиталови инвестиции в размер до 800 хиляди евро на дружество.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще