Свързани новини

28.01.2021 09:52

Кабинетът бетонира членовете на КЗК след сделката с Нова

Видян 5676 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Кабинетът одобри проекта за промени в Закона за защита на конкуренцията, с който се предвижда по-дълъг мандат за членовете на антимонополната комисия, дава се възможност за повторната им избираемост и се създават условия за тяхната неотстранимост от постовете, съобщава Дневник. Проектът бе изготвен от самата комисия и оповестен за обществено обсъждане в навечерието на Коледа - на 21 декември. Кабинетът е дал зелена светлина на проекта, като в решението, изпратено до медиите, не се посочва никоя от съществените промени. Само се казва, че с проекта се въвеждат две европейски директиви и че се цели "осигуряване на последователност и устойчивост на национално ниво на правоприлагането на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията и правото на ЕС в областта на конкуренцията".


Според сега действащите текстове седем са членовете на комисията с мандат от 5 години. Предложението е да остават на постовете за 7 години и да могат веднага след това да бъдат преизбирани. Ако промените бъдат приети преди насрочените за 4 април избори, това означава, че сегашният състав на комисията може да си запази постовете за още 7 години, тъй като мандатът им изтича през юни.


Една от четирите големи работодателски организации - БСК, реагира при оповестяването на проекта, срещу краткия срок, изтекъл на 20 януари, за общественото му обсъждане. Аргументират позицията си с това, че законопроектът предвижда изменения в основни институти на конкурентното право като контрол върху концентрациите, програма за освобождаване от санкции, събиране на доказателства, давност и др. Допълват, че в края на годината бизнесът е по традиция натоварен и така остават реално 2 седмици за формиране на позиция и дори изискваният по закон 30-дневен срок за обществено обсъждане в случая не е спазен, освен че обхваща и периодът на Коледа и Нова година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.01.2021 10:54

    Кой е шеф на КЗК, кой е съпруга, къде и какъв е сина и?! Ти на мене, аз на тебе, изродена мафия на най-високо ниво, италианците пасти да ядат. Рязане до кокал и поемане на персонална отговорност

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.