В момента има няколко фактора с неясна сила на въздействие, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на консултации при президента за датата на провеждане на парламентарните избори, предаде бТВ.


Според него един от факторите е до каква степен ще запазим положителната тенденция за спад на заболяемостта от коронавирус. Влиянието на тези празници и интензивните контакти по тяхно време, също са един от факторите. 


Доц. Кунчев припомни и за наличието на два нови щама на вируса  – от Великобритания и от Южна Африка. Той добави като положителна тенденция натрупването на все по-голям брой имунизирани и преболедували.


Трудно е да кажем от сега какво ще е развитието на епидемичната ситуация, отбеляза той.


"И препоръките, и протоколът, който ще направим ще бъдат ясни. Сред вариантите са секции за хора, които са преболедували и списъци за гласуване на карантинираните лица, както и падане на карантината за няколко часа", уточни доц. Кунчев.  


Той подчерта, че е в интерес на всички български граждани да се осигури бърз, честен и безопасен изборен процес. При всички случаи всеки български гражданин ще упражни правото си на глас и няма да бъдат нарушени демократичните му права, заяви доц. Ангел Кунчев.


Снимка: БГНЕС