Свързани новини

05.01.2021 11:02

Провеждането на избори в такава обстановка е предизвикателство: Радев

Видян 1760 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пандемията COVID-19 засегна всичк сфери на обществено-политическия живот. Но трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително провеждането на избори, а това е предизвикателство за всяка власт.


Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите, които се провеждат по негова инициатива за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани.


„Провеждането на избори в такава обстановка е предизвикателство както за властите, така и за здравната система, защото изисква отчитането на редица фактори, планиране и организиране на редица здравни мерки. Такива избори се проведоха в редица държави, така че има международен опит“, каза държавният глава.


„Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите, така и тяхното здраве. Затова започвам серия консултации и първата е със здравните власти“, допълни Радев, предаде бТВ.


Той иска от тях да чуе какви са прогнозите за развитието на пандемията; в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране; какво движение се очаква на броя на карантинираните хора; какви здравни мерки се предвиждат не само за изборния ден, ни и за предизборната кампания, както и как виждат да гласуват хората под карантина и в изолация.


Румен Радев призова да се оставят назад политическите аспекти, за да се изяснят възможно най-пълно медицинските аспекти на развитие на пандемията.


Ситуацията изисква от всички нас да преведем хората и държавата през тази криза, а след това всеки да следва своите цели, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.


Повече от два месеца всички ние работим с хоризонта, който вие неофициално очертахте - 28 март, и цялата държава се готви за избори на тази дата, заяви министър Ангелов.


Изготвя се протокол как гражданите да гласуват безопасно и как да си гарантира правото на вот на всеки - дори болни и в карантина. Трябва да се гарантира и безопасността на всички членове на изборни комисии, допълни той.


Почерпили сме опита на други държави, но пречупен през националните потребности, обясни министърът, предаде 24 часа.


Едва ли има човек в света, който да може да каже какви ще са епидемичните ситуации месеци напред, допълни той. И обясни, че когато се знае окончателната дата за изборите, протоколът ще се актуализира максимално бързо. 


От 13.00 часа президентът Румен Радев ще разговаря с проф. д-р Радка Аргирова, Проф. д-р Андрей Чорбанов, д-р Александър Симидчиев.


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са