Свързани новини

25.11.2020 11:34

Отхвърлиха новата Конституция на ГЕРБ

Видян 2328 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


      Премиерът Бойко Борисов беше обещал да подаде оставка, ако не бъде приет проектът на управляващите за нов основен закон. Това беше оправданието му да не се оттегли още на 2-ри септември, когато в деловодството на НС влезе предложението за нова Конституция в отговор на антиправителствените протести. Преди това Борисов беше дал  тази дата за оставка. В сряда след гласуване в пленарната зала стана ясно, че ВНС за съответните промени няма да има.

Напомняме, че проектът за нова Конституция  бе обявен от ГЕРБ на 14 август и внесен през септември с подписите на ГЕРБ, ОП, Воля и част от независимите депутати. Сега обаче някои от същите тези народни представителите не подкрепиха собственото си предложение. Със 111 гласа „за“, 93 - „против“ и 8 - "въздържал се" НС отхвърли предложението за произвеждане на избори за ВНС, което да направи промени в конституцията. Така управляващите не успяха да съберат нужните за това 2/3 или 160 от 240 гласа.
Малко преди същинското гласуване депутатите от партията на Веселин Марешки Воля обявиха, че няма да подкрепят решението да се проведат избори за ВНС. В крайна сметка те се въздържаха. Против гласуваха 93 депутати от БСП, ДПС и отцепилите се от Левицата. Идеята подкрепиха 110 депутати ГЕРБ, ОП и един независим.
Изненадващото е, че точката с решението по въпроса бе вкарана тихомълком в дневния ред на НС между разглеждането на бюджетите за 2021 г.
Напомняме, че само преди дни като Венецианска комисия попиля в доклад предложението на ГЕРБ за нова Конституция
. Най-високопоставеният европейски орган за конституционно право отбеляза, че проектът подготвен от парламентарното мнозинство  у нас е пълен с неясни текстове без адекватна аргументация и редица пропуски.  Юристите-конституционалисти например недоумяват защо е нужно да се променя процедурата за поправяне на конституцията и премахването на ВНС.  Магистратите не разбраха и целта на предложението да се намалят наполовина 240-те депутати и посочиха, че избрано число 120 изглежда е избрано произволно, без да е правена подробна оценка на въздействието от подобен ход за българската политическа система. Освен това Венецианската комисия призова ГЕРБ да премахне недосегаемостта на главния прокурор от конституцията, което не беше липсваше в проекта.

Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 25.11.2020 15:52

    Ама разбира се,че как иначе ще има КАСКЕТ и НОЩНО ШКАФЧЕ?!

  • 001 Anonimen 25.11.2020 15:23

    всичко е нагласено и проформа,за да няма оставка и да продължат да си крадат още.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете