Свързани новини

25.11.2020 09:26

ГЕРБ приласкава едрите земеделци

Видян 3071 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ се заигра предизборно с разпределението на бъдещите европейски пари по новата Програма за развитие на селските райони. На сериозен “плюс” от това политическо упражнение се оказват средните и едри фермери в България, показва проучване на EURACTIV България.

На пръв поглед изглежда, че големите стопанства в страната ще получават едва 30% директна субсидия за проектите си, а останалите 20% ще им се предоставят като кредит. Както и сега другите 50% от разходите ще се осигуряват от самите земеделци. Малките и младите ферми трябва да получават 100% финансиране, без да мислят за кредити. Уви, това е само на пръв поглед, а истината е в “дозата”.

Стоте процента грант за малките и младите фермери е с таван до 30 000 евро и нито стотинка повече. В същото време таванът за едрите стопанства макар и само с 30% субсидия ще е до 300 000 евро. Разликата във финансирането е 10 пъти и ясно се вижда, че е в полза на едрия бизнес.

Дяволът е в детайлите

В новия програмен период, който за земеделските фондове ще стартира от 2023 година, Европейската комисия променя езика си и вече ще нарича схемите за усвояване на европарите – интервенции (т.е. намеси).

Една от интервенциите за стопроцентова подкрепа се казва “Стартова помощ за установяване на млади земеделски стопани в селското стопанство“. Българските власти, след срещи с земеделската общност в България, са утвърдили подпомагането на проект да е със 100% грант, но до 30 000 евро, разказаха пред EURACTIV България участници в срещите.

Данните потвърдиха пред медиата и от Министерство на земеделието. Помощта ще се плаща на две части – 15 000 евро веднага след одобрение и още толкова, ако се установи, че земеделецът е изпълнил правилно бизнес плана си в следващите 5 години. За сравнение по настоящия програмен период помощта бе 25 000 евро, отново на две части – от по 12 500 евро. Дотук свършват добрите новини за младите фермери.

Важно изискване е тяхното стопанството да има определена големина, за да бъде допуснато като кандидат по интервенцията “Млад фермер”. Фермата трябва да е между 12 000 и 20 000 евро стандартен производствен обем (СПО). С това изискване обаче ГЕРБ вдига за новия програмен период критерия за размер на стопанствата за млади фермери, защото досега той бе минимум 8000 евро производствен обем.

Какво означават тези обеми? Например за ферма с 300 дка слънчоглед стандарният производствен обем (СПО) е 16 873 евро. В същото време 25 декара, заети с плодна градина от череши или праскови или сливи или нектарини, възлизат на 18 113 евро, или ферма с 280 овце се равнява на до 20 000 евро СПО.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,