Свързани новини

04.11.2020 09:50

Адвокат осъди ДФЗ Земеделие да каже кои са първите 300, взели най-много евросубсидии за 13 г.

Видян 5819 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Един от най-младите търновски адвокати Сева Памукчиева спечели дело срещу ДФЗ Земеделие по Закона за достъп до обществена информация, а решението е окончателно, съобщава в. Борба. Сега трябва да й се отговори кои са първите 300 души, получавали от 2007 г. насам най-големи евросубсидии като земеделски производители. Делото е било заведено в Административния съд след отказ на фонд „Земеделие“ за предоставяне на информация как се разпределят средствата от европейските фондове в България. Въпросът, на който фондът отказва да даде, отговор е „Кои са първите 300 лица, получили най-голям размер на сумата, представляваща подпомагане със средства на Европейския фонд за гарантиране в земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за всяка отделна година от 2007 година?”

Съдът е обявил отказа за незаконосъобразен, защото: „Правото на всеки на достъп до информация е част от „цялостната конституционна защита на различните аспекти на процеса на свободна комуникация“. Именно поради тази същност на правото на достъп до информация Конституционният съд изрично подчертава изключителната важност „на това да се даде възможност релевантната за управлението на обществените процеси информация да бъде достояние на всеки, който иска да я получи“. Исканата и отказана информация е обществена и сега трябва да бъде обявена, а имената на първите 300 с най-много субсидии също са обществена информация и не могат да бъдат тайна.

СЕГА АДВОКАТ ПАМУКЧИЕВА ОЧАКВА ДА РАЗБЕРЕ КАК ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ ЩЕ ИЗПЪЛНИ УКАЗАНИЯТА НА СЪДА и дали няма да си послужи с други маневри, за да се опита да скрие истината, че европейските фондове в областта на земеделието се разпределят на милионери. Вместо да служат за подпомагане на малките земеделски производители.

ЗАЩО Е ЗАВЕЛА ТОВА ДЕЛО? Правистката подчертава, че основната й дейност като адвокат е в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 04.11.2020 16:02

    Как е възможно да се крие информация от обществото, когато става въпрос за милиарди и то в ЕС държава?! За всички е ясно, че се касае за огромни кражби и корупционни схеми в държава с изчезващо от мизерия население и дъно във всички направления. Какви ценности изповядва ЕС за да подкрепя този режим и това затъмнение около десетките милиарди харчени на ангро не по същество и полза за електората?!

  • 001 Anonimen 04.11.2020 10:57

    същата история е във всички сектори защото ни управлява Мутра.ОСТАВКА!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на