Свързани новини

26.10.2020 14:00

Прокурор нареди разпит на репортер заради справка в Имотния регистър

Видян 1755 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Репортерът на Сега Мартин Георгиев е бил призован на разпит в столичното 6 РПУ заради това, че е направил справка в общодостъпния Имотен регистър. Тя се отнася до служителя на Националната служба за охрана Калин Гаджев, който беше заснет да хвърля на земята българския флаг по време на конфликта между бившия правосъден министър Христо Иванов и охранителите на плажа пред имението на Ахмед Доган в парк Росенец през юли. Журналистът бе привикан за обяснение по искане на прокуратурата след сигнал на Гаджев, че се чувства заплашен.


Служителят на НСО разказал пред разследващите, че веднага след случилото се на брега в Росенец получил обидни коментари и заплахи в социалните мрежи. Във Фейсбук било публикувано съобщение, което прилича на дословно копирана справка от Имотния регистър на Агенцията по вписванията. Поради това разследващите органи извършили проверка кои са лицата, които са правили такава справка след скандала пред сарая на Доган. Ст. инспекторът от СДВР Кофетаров обясни на репортера Мартин Георгиев, че според него не е било необходимо да бъде викан на разпит, тъй като всеки български гражданин има пълното право да използва Имотния регистър. При извършване на справка онлайн интересуващият се се регистрира.


Кофетаров е написал това и в доклада си към Софийската районна прокуратура, която води разследването. Полицаят обяснява, че тримата, за които се знае, че са проверявали имотното състояние на служителя от НСО, имат това право и могат да приемат разпита за форма на репресия, тъй като няма данни за извършено престъпление. Но прокурор Мария Бакалска дала нареждане лицата да бъдат извикани за сваляне на обяснение. Освен това да им се състави предупредителен протокол по Закона за МВР, ако бъде установено, че са съпричастни със заплахите към охранителя.


Накрая Георгиев подписал обяснение, че в качеството си на журналист се е интересувал от имената на служителите на НСО, които на 7 юли не допуснаха лидера на Демократична България Христо Иванов да стъпи на държавния бряг пред имението на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Тогава те грубо изблъскаха във водата бившия правосъден министър Христо Иванов, общинският съветник от ДБ в Бургас Димитър Найденов и активиста на партията Ивайло Мирчев. Впоследствие Георгиев решил да провери имуществото на един от гардовете, както му позволява законът, и никъде не е публикувал получената справка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 27.10.2020 08:43

    Гнилата ябълка дето добре платената Беновска все я търси може да я намери в поръчковата бухалка наречена прокуратура, която прикрикрива големите акули във властта успешно поне за сега, а за не стигналите до съда разследвания и споразумения друга работа...За нас са необходими няколко като Кьовеши!!!

  • 002 Anonimen 26.10.2020 22:09

    ДОБАВКА: Има ли скрита информация за държавни/общински и специални по-правоимащи служители?!

  • 001 Anonimen 26.10.2020 22:02

    Нека разследващите журмалисти направят проучване и публикуват резултатите му как стоят нещата с публичните Имотни и Търговски регистри в Германия, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн, Нидерландия, Белгия, Чехия, ....: Регистрите в административен орган ли се водят (както е в Б-ия с множество нанаказани административни нарушения, рекет, криене на информация, мафиотски ОПГ-та, ....) или са част от съдебната система (както е било в Царство Б-ия и в НРБ-ия); има ли и какви са таксите за получаване на информация (при положение, че високите такси за вписване в регострите са покрили всички разходи за вкарване и поддържане на регистрите); каква е (ако я има) идентификацията на търсещия информацията и възможно ли е анонимно получаване на публичната информация; и прочие еропейски норми и практика?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева