Свързани новини

12.10.2020 18:30

ЕК пише екшън план за защита на бг журналистика

Видян 2913 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До края на годината Европейската комисия (ЕК) ще представи планове за действие за защита на независимата журналистика. Това обяви в понеделник заместник-председателят на ЕК Вера Юурова по време на конференцията “Медийната свобода в България”, организирана от EURACTIV България и групата на “Алианс на социалистите и демократите” в Европейския парламент.

В следващия европейски бюджет ще има 61 милиона евро в подкрепа на независимите медии и журналистите, каза Юурова. ЕК ще съсредоточи усилията си върху осигуряването на плурализма на дигиталния медиен пазар в ЕС, както и да се изработят механизми за защита на журналистите от т.нар. SLAPP дела. Това са съдебни процеси, завеждани с цел да се заглушат критици и да се наложи цензура.

“ЕК не може да спечели войната за защита на независимите медии сама, но ще използваме всички инструменти, които имаме на разположение”, каза зам.-председателят на ЕК и допълни, че до края на септември ще стартират множество пилотни проекти за предоставяне на правна и практическа помощ за разследваща журналисти пред Европейския център за медийна свобода.

Вера Юрова повтори, че ЕК е обективна оценка на ситуацията с медии в ЕС. Специално за България изводите са, че липса прозрачност на медийната собствеността и разпределението на европейските пари за рекламата, което е отговорност на държава. Българските медии са подложени на политическо влияние, има и притеснителни сигнали за атаки срещу журналистите.

“Финансираме редица проекти за тези журналисти, които са заплашени, включително за създаването на убежища за журналисти”, каза Юурова. Тя обясни, че европейските пари за реклама на еврофондовете трябва да бъде разпределяна чрез законно проведени обществени поръчки.

“България е събирателен образ за всички проблеми със свободата на пресата, които намираме в ЕС и Балкани”, коментира Павел Салай, който е координатор на “Репортери без граници” за ЕС и Балканите.

Той напомни, че през 2019 година България е подписала Партньорството за информация и демокрация, която трябва да гарантира свободата на изразяването в глобален план. Въпреки това свободата на медиите в България продължава да се влошава, а българското правителство няма воля да подобри положението, каза Салай.

Той напомни, че екипът на “Репортери без граници” се е срещнал с Бойко Борисов през 2019 година. На срещата организацията е обещала да представи своите предложения за подобряване на медийната среда в средата.

През март “Репортери без граници” изпълнява своите ангажименти и изпраща на Борисов “Пътна карта за медийната политика в България”. Предложението им е за създаване на национална и независима комисия за подобряване на медийната свобода. Те трябва да се занимават с подобряването на медийното законодателство, както и да разпределят държавни субсидии за медиите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 12.10.2020 20:13

    "Лицемери без граници" - платени слуги на кръга "Капитал" - докога ще ни пробутвате опорката "111-то място", което се основава на вашето "лично усещане"? Ето две класации на реномираните агенции "Фрийдъмхаус" и "Евробарометър". Защо еврокомисарката няма да се основава на "Евробарометър" за тази работа?: https://freedomhouse.org/countries/freedom-world/scores https://freedomhouse.org/countries/freedom-world/scores

  • 001 Anonimen 12.10.2020 18:43

    Полицейски произвол! Не пуснаха хора в районния съд в Пловдив на публичното дело за хвърляне на яйца /видео/ https://frognews.bg/novini/skandal-uniformeni-pusnaha-protestirashti-raionniia-sad-plovdiv-zaradi-deloto-hvarliane-iaitsa.html Входът на РС е блокиран от полиция Истински полицейски произвол се разиграва в момента пред районния съд в Пловдив. Там се гледа делото срещу актьора Даниел Михайлов и Валентин Караджов, които преди няколко дни хвърлиха по 1 яйце при посрещането на здравния министър Костадин Ангелов. Съдът, противно на решението на ВКС, реши да промени решението на първата инстанция от три дни арест и глоби Даниел с 500 лева глобя за хвърляне на едно яйце.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате