Свързани новини

08.10.2020 09:32

Подписахме 10-годишна пътна карта за военно сътрудничество със САЩ

Видян 2578 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министрите на отбраната на България и САЩ Красимир Каракачанов и Марк Еспър подписаха Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната. Церемонията се състоя в Пентагона в рамките на посещението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов в САЩ.

Предоставяме на Вашето внимание текста на документа.


ПЪТНА КАРТА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ОТБРАНАТА МЕЖДУ САЩ И РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Департаментът по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България споделят целта да развиват военните способности и готовността на България, на САЩ и на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор – НАТО. Основавайки се на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между Правителството на САЩ и Правителството на Република България, подписано в София на 28 април 2006 г., Департаментът по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България потвърждават своето стратегическо партньорство в настоящата Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната за период от десет години във взаимни направления на работа. В своята цялост, тези документи подпомагат създаването на рамка за непрекъснато развитие на военната готовност и военните способности на България посредством дълготрайно сътрудничество в областта на отбраната.

 

Нашите отношения в областта на отбраната се основават на взаимно доверие, уважение и политическа воля на двете страни да развиват и осъществяват общите си цели в областта на отбраната. Нашето сътрудничество е фокусирано, но не се ограничава до следните приоритети до месец декември 2030 г.:

     Привеждане в съответствие на сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността с целите за способности на НАТО и националните приоритети, с акцент върху   модернизацията, готовността и мобилността в съответствие с договореностите на НАТО;

 

     Подпомагане на отбранителните институции за по-отчетливата им и прозрачна работа, което ще допринесе за по-ефективното усвояване на военни способности от следващо поколение;

 

     Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион за възпиране и противодействие на външни заплахи в морския и въздушния домейн;

 

     Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион с цел ефективно възпиране и противодействие срещу външни заплахи и предизвикателства във военноморската и военновъздушната сфера;

 

     Коопериране в областта на киберсигурността за подобряване на мерките за отбрана, с цел предотвратяване на злонамерени кибернетични прониквания и атаки срещу отбранителни системи, разкриване и неутрализиране на такива действия и атаки, и ефективно противодействие срещу противниците;

 

     Подпомагане на България при ангажименти по Член 3 на Северноатлантическия договор за изграждане на национална устойчивост, която представлява комбинация от гражданска подготвеност и военен капацитет.

 

Съгласно тези приоритети, САЩ и България планират да осъществят дейности по военното сътрудничество, очертани във взаимните направления за работа (LOEs) по отбранително сътрудничество. Съществуващата двустранна работна група, водена от департамента по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България следва да наблюдава напредъка по Пътната карта и непрекъснато да ревизира, премахва или добавя взаимни направления за работа и дейности, когато това е необходимо. Резултатите в тази посока следва да бъдат отразявани в доклади за постигнатия напредък от съответните форуми, включително съществуващата Двустранна съвместна комисия. Всички дейности по отбранителното сътрудничество зависят от наличността на сили и ресурси, финансиране и оторизация.

cooper-meetingНастоящата Пътна карта не представлява международно споразумение и не води до създаване на международни законови права или задължения.


С подписаната „Пътна карта“ се цели задълбочаване на сътрудничеството в региона на Черно море, подпомагане изпълнението на целите на способностите на НАТО, коопериране в сферата на киберсигурността и укрепване на устойчивостта при кризи.
Подписаната „Пътна карта“ ще подпомогне развитието на българските Въоръжени сили, включително и по отношение на Целите на способностите на силите на НАТО, заяви министър Каракачанов.

Той подчерта, че въпреки кризата с КОВИД 19 и възможното влияние върху икономиката на страната, Министерството на отбраната продължава работата по основните проекти за модернизация на Българската армия.
Инвестициите в областта на отбраната означават повече работни места, постигнати чрез развиване на индустриалното сътрудничество с водещи компании от военно-промишления комплекс.

Удовлетворени сме от решението на САЩ да добавят България в списъка на държавите, които могат да се възползват от разсрочено плащане при евентуални бъдещи проекти, отбеляза министър Каракачанов.

Високо оценяваме ролята на България като генератор на сигурност и стабилност както в регионален план, така и в рамките на колективната сигурност, посочи секретарят по отбраната на САЩ Марк Еспър, който изрично благодари на България за ползотворното двустранно сътрудничество.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Банкянския Чудотворец 07.10.2020 12:59

    Вместо да се харчат пари за твърде скъпи фарсове като президентски и парламентарни избори, машинни гласувания, цикове и сикове, министерски и депутатски заплати, предлагам Херо-инята да се назначи (на ротационен принцип съответно следващият на този пост) за президент, а целият персонал на посолството - за министър и депутат !!! А ние от ОПГ ГЕРБ „Гешефт Груп“ сме готови на всичко, за да запазим ч€км€дж€тата си !!! Слава Американу и Герберистану, героям слава !!!

  • 002 Anonimen 07.10.2020 12:58

    Последният абзац от Пътна „карта“ в отбраната синтезира всичко !!! Никакво международно право не играе. Каквото рече сахибът се вменява като право на ибрикчията да го изпълни. Няма мърдане и тотално заробване ! Честита ни първа фронтова линия!

  • 001 Anonimen 07.10.2020 12:56

    Някой от сегашните джендъри, не е ли учил по история как българските владетели са наемали Куманска конница да пазят нашите земи. Не вярвам тогава куманите да са плащали на българските владетели !!! Според мен и историците, ние сме плащали на тях за да ни „пазят“ !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева