Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще направи работно посещение в САЩ от 3 до 10 октомври, съобщиха от военното министерство.


Посещението е планирано при срещата на премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп през ноември миналата година.


Български министър на отбраната не е стъпвал в Пентагона от 10 години, твърдят специалисти. Поканата е по линия на държавния секретар по отбраната Марк Еспер.


В рамките на визитата във Вашингтон ще се състои среща между министъра на отбраната на България и Еспър.


Акцентите на дискусията между двамата ще бъдат подписването на 10-годишната Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и България, както и плановете за модернизация на българските Въоръжени сили.


Преди дни правителството съобщи за среща на премиера с компанията производител „Локхийд Мартин“, на която е обсъдено изпратено писмо със запитване за информация относно придобиване на още 8 F-16 и 3D радари от САЩ. Това стана повод за нов скандал между управляващи и опозиция.


При посещението на Красимир Каракачанов в САЩ са предвидени и срещи с представители на ръководството на Държавния департамент, както и с директора на Агенцията за сътрудничество в сигурността и отбраната (DCSA) и срещи в Сената. 


След приключване на срещите във Вашингтон, българската делегация ще отпътува за Нешвил, щата Тенеси, където ще има срещи в Командването на Националната гвардия на САЩ - щата Тенеси, както и с губернатора на щата, предаде бТВ.