Свързани новини

29.09.2020 10:50

60% измами в агрофонд: Ахчиева

Видян 6017 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор: Валя Ахчиева, euractiv.bg




Море от плевели по нивите. Такава гледка бързо преминаваше през прозореца на автомобила ни, пътувайки от Казанлък към Сливен по подбалканският път край село Дъбово, Старозагорско. Плевелите бяха толкова високи, че не виждах дори както е засято. Не знам защо, но точно в този момент се сетих за онова скандално изказване на земеделския министър Десислава Танева, публикувано във видео от сайта „Бивол”.

По време на онлайн среща през месец юни производител на зеленчуци попита Танева защо са получили европейски субсидии за несвършена работа. Тя бе видимо смутена от въпроса и отговори, че измамите с еврофондовете не трябва да се разгласяват и ако информацията стигне до Европейската комисия, парите ще бъдат спрени.  След публикацията, Танева се оправда, че думите и били извадени от контекста. Но секретарят на Асоциация „Български пипер” Георги Василев, този същият, който зададе въпроса на министъра, контрира, че

Има схема за целенасочено крадене

и 60 процента от хората, които кандидатстват по програма „Обвързана подкрепа”, всъщност, лъжат с помощта на Министерството на земеделието и храните. По думите му това много добре го знаели в Държавен фонд „Земеделие” и в министерството. Те всяка година им го казвали, откакто имало тази програма.

Отбихме от пътя и влязохме в село Дъбово. Там поразпитахме хората какви са тези ниви в землището и какво се отглежда на тях. Казаха ни, че арендатор там била фирмата „Силмик”. Фирмата била засяла соя в тези парцели. Някои от имотите били заявени пред Държавен фонд „Земеделие” като биологично производство за европейски субсидии. Но кои точно са тези площи, хората не знаеха.

Отидохме на най-близката нива до къщите. Пътят минаваше покрай някогашния стопански двор в селото. Там видяхме как изглеждаше соята на тази година на 10 септември. По това време  хората прибират слънчогледа и соята. И на тази нива също би трябвало комбайн да прибере продукцията соя. Но

соя почти не се вижда

Само някои малки шушулки, още зелени и с неразвити семена в тях. И това трябва да бъде екологично производство… Наоколо имаше само плевели. Тук-там се виждаха стръкчета зелена соя, висока около 10-15 сантиметра. За тези хвърлени семена без плод ще се получат европейски пари.


 


 ВИЖ ВИДЕО ТУК!


 


Нямаше смисъл да обикаляме още сред полето, след като не знаехме, коя нива с какъв номер на имот е и кой е арендатор по документи. Не знаехме още по коя програма за субсидии е заявена. Тези данни се съдържат само в системата на Държавен фонд „Земеделие”, а с тях разполагаха и в Министерството на земеделието и храните.  От местните хора разбрахме, че фирмата „Силмик” има стопанство и офис в самото село Дъбово. Отидохме да ги потърсим. И да ги питаме как отглеждат биологична соя и къде е соята, която ще жънат сред това море от плевели.

В стопанството на „Силмик” не бяха разговорливи. Казаха ни, че нямало никой от управата. Но на двора стоеше един от работниците  – Христо. Той бил тракторист на фирмата. Упорито го питах как отглеждат биологичната соя и защо не я виждам по нивите, но той твърдеше, че имало соя. И че я отглеждали, но нито я пръскали, нито я торели. Затова била био. Те щели да я ожънат, като приключели с жътвата на слънчогледа. Аз  продължавах да питам  за гората от плевели, но Христо твърдеше, че имало и плевели,  имало и соя. А освен това, кравите били изяли соята.

Отидохме в съседния град Мъглиж. В сградата на общината се намираше  общинската служба по земеделие. Въпросът ми  към началника на тази държавна институция беше дали са ходили на теренни проверки по нивите, засети със соя? Евелина Колева ни отговори, че само една фирма е заявила тази стопанска година, че ще отглежда биологична соя. Фирмата „Силмик” ЕООД била очертала полетата. Но хората от службата не били ходили  на никакви проверки, защото те им се спускали „отгоре”. Министърът на земеделието трябвало да им разпореди в кои полета, къде и какво да проверяват. Тази година им съобщили, че в техния район  ще има самолетно заснемане, извършено от Министерството на земеделието. Какво ли биха показали тези снимки от въздуха? Соята или плевелите?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред