Свързани новини

24.09.2020 09:33

Евродепутат: Разкриха ми механизми на корупцията в България

Видян 2415 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"България е пример за недостатъците в ЕС, които трябва да отстраним", казва евродепутатът Даниел Фройнд, който беше на посещение в България. Пред ДВ той разказа впечатления от протестите и от разговорите си в страната.

Даниел Фройнд е депутат в Европейския парламент от Групата на Зелените. Германският политик е съпредседател на смесената парламентарна група за борба срещу корупцията и член на Комисията по бюджетен контрол. На 22 септември той се включи в протестите в София, след като преди това се беше срещнал с редица политици, активисти и експерти в страната.


Господин Фройнд, прекарахте три дни в България. Какво чухте и видяхте?


Даниел Фройнд: Говорих с много активисти, политици и журналисти. Говорих и с отговорен служител в едно министерство и от всички тях чух все едно и също: до какъв размер е стигнала корупцията. За мен беше особено важно да разбера как този факт се отразява на Европейския съюз, къде пропадат европейските пари и как се злоупотребява с тях, за да се укрепи властта на един корумпиран елит. Явно става точно обратното на онова, което се очаква от тези средства, които всъщност би трябвало да подкрепят българите за постигане на икономическо развитие и да финансират трансформацията към една по-устойчива икономика.


Казвате, че сте говорили с държавен служител. Какво научихте от този разговор?

Даниел Фройнд: Той ми разкри конкретните механизми, по които функционира корупцията. Как държавни търгове се организират така, че фирмите, които са предварително избрани, винаги да печелят. И как държавните служители са принудени да правят онова, което се иска от тях. Разказа ми например, че значителен дял от възнагражденията в държавния сектор се получава от бонуси, чрез които може да се контролира дали служителите правят точно това, което се иска от тях. Или как се подкопава съществуващият контрол на ОЛАФ.

С тази информация от София отлитате към Брюксел и Берлин. Какво ще направите, за да запознаете колегите си и европейската общественост с нея?


Даниел Фройнд: Първата стъпка е да разкажа всичко това на представители на медиите, преди всичко на тези в Германия. На 5 октомври в Европейския парламент ще имаме пленарна сесия за ситуацията в България. Преди нея ще се проведат много разговори и дискусии вътре в нашата фракция. Да имаш преки впечатления е нещо много хубаво, но ние ще проследим много конкретно всеки един случай, който ни беше назован тук, в София.

Какво се говори за България в Брюксел и в Германия? Запозната ли е Европа с българските проблеми?


Даниел Фройнд: До известна степен. Истинските последици от тези проблеми не са известни, също и на мен. А аз следя ситуацията. Чрез смесената работна група за борба срещу корупцията ние редовно


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.09.2020 10:12

    Джеймс Пардю преди колко години изнесе престъпната мутренска биография на Борисов и въпреки всичко години на ред пълно мълчание и стотици милиарди за крадеца. Има нещо гнило и в ЕС с това заравяне на главата в пясъка и бягане от очевадното драстично нарушаване на неговите ценности

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева