Свързани новини

07.07.2020 11:17

Убийството на иранския генерал от САЩ е нарушение на международното право: ООН

Видян 2130 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въздушната операция на САЩ по-рано тази година в Ирак, при която бе ликвидиран иранския генерал Касем Сюлеймани и още девет души, е нарушение на международното право. Това беше обявено предишната вечер, 6 юли, от специалния докладчик на ООН за извънсъдебните спорове Агнес Каламар, съобщава Reuters.


Съединените щати не представиха достатъчно доказателства за продължаваща или предстояща атака срещу техните интереси, за да оправдаят нападението от 3 януари срещу конвой на международното летище в Багдад, където се намираше Сюлеймани. Американската атака наруши Хартата на ООН, констатира следователят на световна организация, която призова за преследване на отговорните за „целенасочени убийства с дронове“, предаде Фокус.


„Светът преминава през критични времена и евентуално повратен момент, когато става въпрос за използването на (бойни) дронове ... Международната общност, доброволно или неволно, мълчи“, каза Каламар в интервю за британската информационна агенция.


В четвъртък, 9 юли, тя трябва да представи своите заключения пред Съвета за правата на човека на ООН, който ще даде възможност на държавите-членки да обсъдят какви действия трябва да бъдат предприети за защита на принципите и нормите на международното право. САЩ не участват в работата на този съвет, след като го напуснаха преди две години.


„Генерал Сюлеймани беше отговорен за военната стратегия и действията на Иран в Ирак и Сирия. Но при липсата на реална и непосредствена заплаха за живота на американските граждани, курсът на действие, предприет от САЩ, е незаконен “, казва Каламар в доклада.


Освен това се посочва, че ударът с дронове на ВВС на САЩ на 3 януари е първият известен инцидент, когато отделна държава „използва правото си на самозащита като оправдание за нападение на чуждестранен държавник в трета страна“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева