Свързани новини

29.01.2020 11:56

Организаторът на атентата срещу Сюлеймани е загинал в Афганистан

Видян 1413 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Майкъл Д'Андреа, служител на ЦРУ, за когото се смята, че има ключова роля в много операции, включително в убийството на генерал Касем Сюлеймани, е един от загиналите пътници на самолета, катастрофирал в Газни, Афганистан.

Д`Андреа, наричан в региона Тъмния принц или Аятолах Майк, ръководеше операциите на САЩ в Ирак, Иран и Афганистан, включително и атаката с дронове, с която бе убит иранският ген. Сюлеймани. Той бе считан и за основния двигател на антиправителствените протести в Иран.


Информацията е на иранската агенция Mehr, с позоваване на източници от руското разузнаване. Новината бе съобщена и по иранската телевизия.

 
В понеделник, в планински район на Газни, падна американски самолет Bombardier E-11, а талибаните се похвалиха, че те са го свалили. Инцидентът е станал само на 10 км от американска военна база, а след него талибаните взеха под охрана останките от самолета и започнаха да претърсват територията в опит да открият оцелели. Самолетът е бил мобилният команден център на агента на ЦРУ Майкъл Д`Андреа и има спекулации, че сега голяма част от неговото оборудване е в ръцете на талибаните.

В материала на Mehr също няма други имена, освен това на офицера от ЦРУ. От американска страна продължава да няма коментари. "Министерството на отбраната няма да каже колко човека са били на борда, и дали са загинали", се казва в изявляние, цитирано от американски медии.

Единствената официална информация е, че се води разследване. По думите на представителя на американската армия в Афганистан - полк.Сони Легет, военните ще предоставят допълнителна информация, "когато тя им бъде предоставена".

 

След продължило няколко часа мълчание по случая, от Пентагона признаха, че самолетът е на американските ВВС, но не съобщиха колко са загиналите, нито разкриха самоличността им (съобщенията бяха за между 5 и 10 човека).

 

В материала на Mehr не се споменават други имена, освен това на офицера от ЦРУ. От американска страна продължава да няма коментари. "Министерството на отбраната няма да каже колко човека са били на борда, и дали са загинали", се казва в изявление, цитирано от американски медии.


Единствената официална информация е, че се води разследване. По думите на представителя на американската армия в Афганистан - полк.Сони Легет, военните ще предоставят допълнителна информация, "когато тя им бъде предоставена".


Иранският генерал Касем Сюлеймани беше убит с атака от дронове в Багдад на 3 януари по нареждане на американския президент Доналд Тръмп. Атаката бе координирана от американското разузнаване и лично от офицера от ЦРУ Майкъл Д`Андреа.


Сюлеймани бе най-влиятелният ирански военен, под чието командване бяха осъществявани всички действия на Техеран в Ирак, Сирия, Палестина и Ливан. След смъртта му напрежението между САЩ и Иран се засили, като двете страни бяха изправени на практика пред въоръжен конфликт.

На 8 януари иранският Корпус на стражите на ислямската революция пък нанесе ракетен удар по две американски бази в Ирак.

 
Източник: Гласове



 

 

 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей