Свързани новини

22.05.2020 14:40

Сгафи ли Комисията за мониторинговия доклад?

Видян 2853 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът Екатерина Захариева обясни, че вероятно е станало “недоразумение“ с текста на икономическия доклад за европейския семестър. Става дума за цитирането на Механизма за сътрудничество и проверка, който следи реформата на българската съдебна система, пише euractiv.bg.

“Това, за което работим всички държави е за общ механизъм (за върховенство на закона), който няма нищо общо с Mеханизма за сътрудничество и проверка. Очевидно някой е направил копи-пейст от доклада от миналата година“, каза външният министър пред бТВ.

“Има в момента пандемия. Всичките работят от къщи или поне по-голямата част от тях, става дума за служителите в Европейската комисия. Преди малко чухме за ситуацията в Белгия. Така че предполагам, че е станало някакво недоразумение и те самите проверяват как е станало това“, допълни Захариева в обяснение как изводите за българската съдебна система са се озовали в един икономически доклад.

EURACTIV България провери дали това твърдение е вярно.

Преди ден еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис даде интервю за БНР. Той няколко пъти декларира, че ЕК не планира да пише нов доклад по досегашната мониторингова процедура върху българската съдебна система.

Домбровскик обаче не каза, че има допусната грешка с цитатите в доклада по европейският семестър. Той коментира, че семестърът ще продължи да следи въпроси като борбата с прането на пари, например.

Пред EURACTIV България говорител на Европейската комисия отхвърли възможността да е станала някаква “копи-пейст“ грешка.

В позицията се казва, че препоръките на ЕК от последния мониторингов доклад за състоянието на съдебната власт “са от значение за развитието на положителна бизнес среда. в държавата“. Поради това те са цитирани.

“Съображението в Европейския семестър отразява това състояние“, казва говорителят.

Позицията на Комисията, изразена в последния доклад по Механизма за сътрудничество, е добре известна и не се е променила. През октомври 2019 г. ЕК прие, че напредъкът, постигнат от България, е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети към момента на присъединяването на страната към ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,