Свързани новини

20.05.2020 18:25

Наблюдението от ЕС остава, чака се оставка на министър Кирилов

Видян 6890 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България остава под наблюдение на Брюксел за корупция на високо равнище въпреки констатацията на предишната Еврокомисия на Жан-Клод Юнкер, че е изпълнила ангажиментите си по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), съобщава Сега. Радостта на правителството, че се е отървало от мониторинга, се оказа преждевременна, защото днес новата Еврокомисия на Урсула фон дер Лайен се позова на МСП и обяви, че продължава наблюдението си над страната поради недостатъци на правната й система. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов дори обещаваше да подаде оставка, ако МСП не бъде отменен до миналата есен.


В пролетния пакет на т.нар. Европейски семестър има отделни глави за всяка държава. За България се казва, че продължават да са налице предизвикателствата в борбата с корупцията и все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания по такива дела по високите етажи на властта.


"Комисията наблюдава напредъка на България в съдебната реформа и борбата срещу корупцията в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка. Последният доклад по МСП през октомври 2019 г. отбеляза, че напредъкът е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети  в момента на присъединяването към ЕС. България извърши широка реформа в антикорупционата си правна рамка, но за да спечели обществено доверие, трябва да покаже окончателни присъди  по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това има известен брой предизвикателства, особено в ефективното наказателно разследване, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишаването на ефективността на местните прокуратури. Тези въпроси са под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка", пише в документа. Изводът е, че "Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата сращу корупцията в България".


В мандата на МСП влизаше и задължението ЕК да наблюдава България и


 


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 ГЕРБ (Гробище „Елате в Рая на Борисов!”) 22.05.2020 10:05

    Барни Ръбал просто изрежда случайни думи (по възможност сложни) с интонация в края на няколко поредни все едно приключва изречение. Този трик въвежда в заблуждение 80 % от хората в България, че казва нещо много сложно и умно. Пример: “Интегритета на системата за кохезионно сътрудничество е дълбоко обструктивна“ !!!! Квинтесенция на един райхов Българомор, течащ под строгия мониторинг на €$ !!!

  • 004 ГЕРБО 21.05.2020 10:37

    Бате Гнойко няма да си пусне Ръблето!

  • 003 Anonimen 20.05.2020 20:54

    уууурррааааааааааа-бреавос на ЕС.

  • 002 Anonimen 20.05.2020 19:54

    Алооуууу, вечно изненаданото недоразумение, ще се разкараш ли най-после от сцената или не знаеш как се пише оставка?

  • 001 Anonimen 20.05.2020 19:32

    Те се занимавайте с това недоразумение-фаворитът на правото на една тиква.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и