Свързани новини

28.01.2020 09:26

Главен прокурор срещу президент – първи версии

Видян 3724 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Автор: Огнян Стефанов, frognews.bg


 


    Случи се това, което мнозина очакваха: Иван Гешев се намеси в политиката, а прокуратурата се определи на чия страна не е. Разбира се под лозунга за спазване на закона и Конституцията.

Гешев е първият обвинител №1, който иска тълкуване на чл. 103 от Конституцията на България, засягащ имунитета на президента и вицепрезидента на страната. Според него разкриването на смисъла

на тази разпоредба е необходимо, тъй като “нормата е лаконична“ и “не дава еднозначен отговор“ на поставения въпрос. На досегашните главни прокурори чл. 103 е давал отговор, но на него – не. Затова Гешев отправя 6 въпроса към КС. В ултимативен тон, твърдят някои.

До развихрянето на скандала „Апартаментгейт“ Цветан Цветанов отговаряше за атаките срещу президента Радев. Когато стана опасен за единството в ГЕРБ и лидера Борисов – Цветанов бе отстранен. Скандалът с луксозния му дом бе само предтекст

В партията не се намери подходящ заместник по това направление. Сотир Цацаров свърши доста работа на кръга, който го избра, но начетеността и интелигентността го правеха неподходящ за фронтална „атака Пикет“.


Така изгря звездата на Гешев. И новият Главен директно запита КС дали записаната в основния закон "държавна измяна“ се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел "Измяна“, глава "Престъпления против републиката“, както и каква е разликата между ”държавна измяна“ и "нарушение на Конституцията“ и какви са изискванията относно вида и мащаба на престъплението.

Действията на Гешев изглеждат изненадващи, но очевидно са замислени отдавна и съгласувани с когото трябва. Освен това звучат някак ултимативно. Доказателство за това е и светкавичната реакция на КС, който почва процедурата. Какво бързане само.

Гешев встъпи в длъжност на 18 декември 2019 г. Месец по-късно е готов с въпроси към Конституционния съд. Това означава, че: А/ подготовката за атаката срещу Радев е започнала още преди да влезе Гешев в новия кабинет. Б/ Възникнал е голям проблем, който налага спешно отвличане на общественото внимание.  

Новината за писмото до КС предизвика бурни реакции в мрежата. Коментират се всякакви причини, мотиви, изказват се мнения, някои крайни. Няма и как да е другояче, защото атака срещу президента се случва много рядко.

Сега е моментът за версии и търсене на мотивите, както би казал Джон льо Каре.

Първата версия би могла да е, че Гешев разчиства пътя на Бойко Борисов за президентски мандат, след като напусне „Дондуков“ 1. Доста рано е обаче да се започва такава кампания. Пък и Борисов отрича да има амбиции за стола на „Дондуков“ 2. Но кой знае. И Гешев се кълнеше, че няма да се кандидатира за главен прокурор, пък после реши да става на живот и смърт.

Тази версия се подкрепя и от един слух, който така и не си проби път до медиите. Първоначалната номинация за главен прокурор е била на Румяна Арнаудова, говорителката на Цацаров. Тя била предложена от своя шеф и подкрепена от неколцина известни магистрати. Също и от двамата силни в ДПС. Тогава се намесил Борисов и решил "дебата" в полза на Гешев. Слух, слух, но както е казал Стив Джобс: Всеки слух се превръща в истина в мига, в който бъде опроверган официално. Чакаме.

Заговори се и за сценарий от типа „импийчмънта срещу Тръмп“. Това означава добре подготвена кампания много преди Гешев да пише на КС. Да не би да е станал главен прокурор, за да реализира този удар? Или идеята е негова?

Целта е ясна: Радев да бъде вкаран в обяснителен режим, да опровергава някакви обвинения, да хаби време, енергия и нерви.

Логично е да се запитаме, къде може да се извади нещо за него? От времето, когато е бил командващ на ВВС? Някакви подписи на фактури и документи, които не са съвсем по правилата? Може, но е много елементарно и дребнаво.

Затова сигурно ще се тръгне по друга линия: Радев – човек на Кремъл. Темата е стара, но отново е на мода и Чичо Сам я харесва. Ще се припомнят връзки на Радев с БСП, оттам с ген. Решетников, манджата с русофилите-шпиони ще бъде притоплена. Ще се добавят нови неща около офицерите на ГРУ и пр. Не е изключено да се "извади" отнякъде и договаряна комисионна за лобиране за самолетите „Грипен“. Все неща, които


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред