Свързани новини

27.01.2020 11:12

Гешев пробва импийчмънт на Радев

Видян 4565 пъти | Коментари 8
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Новият главен прокурор пита магистратите за имунитета на държавния глава и възможностите той да бъде разследван и подведен под наказателна отговорност, сочи съобщение, публикувано на сайта на държавното обвинение. Иван Гешев поиска от Конституционния съд (КС) тълкуване на съответните разпоредби от основния закон заради подозрения в „държавна измяна“ от страна на президента Румен Радев.  Това е единственото, за което действащ държавен глава може да бъде преследван. Засега изобщо не е ясно по каква причина се отправя подобно питане. Не се знае и кога е пратено писмото до КС, тъй като в публикувания от прокуратурата документ датата е заличена. 



  Последва светкавична реакция на магистратите, които също излязоха със съобщение, че образуват дело по искането за тълкуване на  чл. 103 от Конституцията. Според него „президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване”. „Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова", се казва в съобщението, публикувано на сайта на съда. Финкова е от президентската квота, тя влиза в КС през 2015 г., когато начело на Дондуков 2 е Росен Плевнелиев от ГЕРБ.
„Включва ли в съдържанието си някое от понятията „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“ и кое от тях извършването на престъпление, различно от предвидените в НК”, пита Гешев в писмото си до КС. Не е ясно обаче къде държавното обвиниение прозря „държавна измяна“ визирайки президента Радев. Последният получил „честитка” със същата  формулировка от обвинението е шефът на НД Русофили Николай Малинов, което е уникален казус за последните няколко десетилетия. От есента на м.г. и до последните няколко дни особено актуална е и темата с поредица от изгонване на руски дипломати от страната ни.



Затова единствената причина, която може да хрумне е, че въпросната „държавна измяна” на Радев може да е приетата покана за участие на тържествата в Москва за 9 май, когато в Русия ще честват 75 години от победата на нацизма. Ако се окаже, че това наистина е мотивът, то той би бил оригинален. Същата покана приеха редица световни лидери, сред които Тръмп, Макрон,  Нетаняху и др. България участва заедно със Съветската армия в последната фаза от Втората световна война, десетки хиляди наши войници са убити и ранени, и благодарение на това се отървава от огромни репарации и реални териториални претенции.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 008 Anonimen 28.01.2020 14:07

    насраното правителство търси отдушник ,атакувайки Радев,защото всички го харесват,а тях-НЕ,,,,

  • 007 Anonimen 27.01.2020 18:27

    и за въпроси ли вече се осъжда у нас? та ви е сте комунисти!

  • 006 Елена Гунчева 27.01.2020 17:55

    “НА ТЕРИТОРИЯ, НА КОЯТО ПРИРОДНОТО БЕДСТВИЕ Е ЗАМЕНЕНО С ПРАВИТЕЛСТВО, ВСИЧКО УМИРА.” https://www.youtube.com/watch?v=6MNHPKNd44M Държавна измяна. Кой точно?

  • 005 Anonimen 27.01.2020 17:03

    бандити-търсите под вола -теле

  • 004 Мюсюлманката Мустафа 27.01.2020 15:00

    Румен Радев: "Достъпът до вода и въздух се превръща във въпрос на оцеляване, а липсата на възмездие и справедливост разколебава вярата ни в утрешния ден." Карл МАРКС: "При достатъчна печалба капиталът става смел. При сигурни 10% той вече може да бъде употребен навсякъде. При 20% той се оживява. При 50% той става безумно смел. За 100% капиталът ПОГАЗВА С КРАКАТА СИ ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ ЗАКОНИ. ПРИ 300% НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НА КОЕТО ТОЙ ДА НЕ СЕ РЕШИ дори с риск да увисне на бесилката. Ако смутовете и кавгите носят печалба, той ще ги подбужда."

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сваляйте усмивката от лицето си

Не сваляйте усмивката от лицето си и ще видите, че ще