Свързани новини

27.01.2020 11:12

Гешев пробва импийчмънт на Радев

Видян 4835 пъти | Коментари 8
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Новият главен прокурор пита магистратите за имунитета на държавния глава и възможностите той да бъде разследван и подведен под наказателна отговорност, сочи съобщение, публикувано на сайта на държавното обвинение. Иван Гешев поиска от Конституционния съд (КС) тълкуване на съответните разпоредби от основния закон заради подозрения в „държавна измяна“ от страна на президента Румен Радев.  Това е единственото, за което действащ държавен глава може да бъде преследван. Засега изобщо не е ясно по каква причина се отправя подобно питане. Не се знае и кога е пратено писмото до КС, тъй като в публикувания от прокуратурата документ датата е заличена. 



  Последва светкавична реакция на магистратите, които също излязоха със съобщение, че образуват дело по искането за тълкуване на  чл. 103 от Конституцията. Според него „президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване”. „Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова", се казва в съобщението, публикувано на сайта на съда. Финкова е от президентската квота, тя влиза в КС през 2015 г., когато начело на Дондуков 2 е Росен Плевнелиев от ГЕРБ.
„Включва ли в съдържанието си някое от понятията „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“ и кое от тях извършването на престъпление, различно от предвидените в НК”, пита Гешев в писмото си до КС. Не е ясно обаче къде държавното обвиниение прозря „държавна измяна“ визирайки президента Радев. Последният получил „честитка” със същата  формулировка от обвинението е шефът на НД Русофили Николай Малинов, което е уникален казус за последните няколко десетилетия. От есента на м.г. и до последните няколко дни особено актуална е и темата с поредица от изгонване на руски дипломати от страната ни.



Затова единствената причина, която може да хрумне е, че въпросната „държавна измяна” на Радев може да е приетата покана за участие на тържествата в Москва за 9 май, когато в Русия ще честват 75 години от победата на нацизма. Ако се окаже, че това наистина е мотивът, то той би бил оригинален. Същата покана приеха редица световни лидери, сред които Тръмп, Макрон,  Нетаняху и др. България участва заедно със Съветската армия в последната фаза от Втората световна война, десетки хиляди наши войници са убити и ранени, и благодарение на това се отървава от огромни репарации и реални териториални претенции.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 27.01.2020 12:17

    Тоя се осира.......

  • 002 народни мъдрости 27.01.2020 11:57

    1.Волът рие, на гърба си хвърля! 2.Кога врагът ти ти рие гроб, от него си направи окоп! 3. Змията хапе най-смъртоносно, преди да УМРЕ!

  • 001 Anonimen 27.01.2020 11:34

    А за боко тиквата кога ще има той отговаря за импийчман по всички въпроси и най главния къде е водата на язовирите , докога ще внася боклука на итал. мафия докога ще подарява златото на България докога ще качва цените на хляба и основните продукти ….

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион