Свързани новини

22.01.2020 10:45

Малко са тръгнали безпардонно: Васил Божков

Видян 5711 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Автор: Полина Паунова, Свободна Европа


 


  НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, според които само държавният "Български спортен тотализатор" да може да организира лотарийни игри. Това означава закриване на частните "Национална лотария" и "Лотария България", контролирани от бизнесмена Васил Божков.

Валери Симеонов обяви, че е получил подкрепа за законопроекта от премиера Бойко Борисов. Финансовият министър Владислав Горанов и спортният министър Красен Кралев открито подкрепиха идеята.

Божков се срещна с привърженици на футболен клуб "Левски", който също е негова собственост. Той ги посъветва да поискат среща с Борисов и те поискаха. В изявление на "Нове холдинг" Божков директно каза, че приемането на такъв закон ще го принуди да спре да издържа "Левски".

Преди месец пък партньори на Божков в хазартния бранш - братята Цветомир и Боян Найденови, обявиха, че той ги е заплашил с убийство. Специализираната прокуратура обяви, че е започнала разследване, а финансовият министър Владислав Горанов обеща проверка дали лотариите на Божков са спестили данъци, като цитираната сума е около 250 млн. лв.


   Ето защо още в края на миналата седмица Свободна Европа потърси Васил Божков за коментар. Първоначално бизнесменът не отговори на обажданията, но след СМС-кореспонденция се съгласи. Разговорът е направен по стандартен формат – без предварително изпращане на въпроси, с уточняване на теми. Интервюто е взето във вторник, 21 януари, 2020 г. в офиса на Божков в София.

- Господин Божков, изтече ваш запис от срещата ви с феновете на ФК "Левски". В него се чува да казвате, че "зад атаката формално стои Валери Симеонов", става дума за внесения проектозакон за хазарта. Ползвате думата "формално". Неформално кой стои?

- Проектът е внесен от Валери Симеонов и в същото време е подкрепен от управляващата партия ГЕРБ. Кой стои тогава?

- Смятате, че тази атака идва неформално от ГЕРБ?

- Предвид, че подкрепата се случи “на часа”, преди да може да бъде направен адекватен анализ и оценка, вие как смятате?

- В свой текст в. "Капитал" пише, че подобни текстове са обсъждани в управляващата коалиция още преди Коледа.

- Ето, давате отговор.

- Пак ви връщам към думата "формално". Виждате ли вие във Валери Симеонов инструмент, който да прокара подобни поправки?

- Така изглежда.

- Какво ще се случи ако тези текстове бъдат приети? Какви ще са последствията за вас и вашия бизнес?

- Този работещ бизнес ще бъде на практика отнет “принудително”, както е правният термин, който обяснява такова действие от страна на държавата. Просто и ясно е. Проблемът е, че ако това е истинската цел - да бъде монополизиран от държавния тотализатор, то резултатът няма да е в посока повече приходи за държавата. Ще бъдат загубени огромни потенциални приходи, които могат да отиват за всякакви добри цели. На първо място – данъци за държавата, на второ – много работни места и още куп косвени вреди. И не на последно място - това противоречи на Конституцията.

- Срещу този ваш аргумент обаче има формалното обяснение на спортния министър Красен Кралев, който каза, че не може да се избира между ФК "Левски" и българския спорт?

- Изказването е на неподготвен политик. Никой не е изследвал ефекта, никой не знае какви ще са последствията. Правенето на закони не трябва да е самоцел и в нарушение на Основния закон. Трябва сериозен анализ, а и такъв липсва. Оценката на въздействието на проектозакона е 1 страница без 1 цифра.

- Той обаче говори за 50 млн лв, които ще влязат в българския спорт.

- Да, само говори, но в проектозакона няма такива предвиждания. Всеки може да влезе на сайта на Народното събрание и да го прочете. Въпросът е, че ако мотивът ти е да увеличиш парите за спорт, лесното и демократично “решение” би било не да закриваш един бизнес, а да прехвърлиш неговите данъци или такси към спорта.


Защо трябва да закриваш един работещ бизнес? Това означава, че целите са други. Аз не съм сигурен, че тотото ще спечели 50 милиона, защото то не може. Ще трябва да се правят сериозни инвестиции, а в проектозакона пише изрично, че не са предвидени. Освен това, всички знаем какъв е държавният мениджмънт, знаем и какъв е частният.

- Казвате, че целите са други. Какви могат да бъдат те?

- Мога само да предполагам. Разследвайте и го разкрийте. Но знам, че целта не е да се подпомогне спорта. Нито пък да се мисли за здравето на хората, защото лотарията ще продължи да я има, само че ще бъде в ръцете на държавна структура - това значи, че не се цели намаляване на “вредите” от лотарията. Хората пак ще играят. Ефектът ще е бизнесът да не се прави от един, а да бъде прехвърлен успешният модел на друг.

- Защо се срещнахте с феновете на ФК "Левски"?

- За да ги предупредя какво се случва с основния спонсор, от който клубът зависи. Аз им го дължа. Ако мине този законопроект, аз няма да мога да продължа с “Левски”. Това беше целта на срещата и всичко, което им казах.

- След вашата среща те поискаха среща с премиера Борисов и твърдят, че вие сте ги посъветвали да се срещнат с него.

- Да. Нека му обяснят ситуацията. Единствено той може да им помогне, ако реши да не подкрепя този законопроект.

- Казахте ли на феновете, че "трябват 5 – 10 хиляди човека" (за протести – бел.ред)?

- Не съм казвал такова нещо.

- Призовавахте ли ги да протестират?

- Не съм имал предвид такова нещо, нито съм ги призовавал.

- Какво очаквате, че ще се случи на тази евентуална среща между Борисов и феновете на "Левски"?

- Господин Борисов, ако погледне конституцията, ако не я е чел, може да види, че този проектозакон е в грубо нарушение. А феновете, ако искат да го има "Левски", разбират, че нищо не налага такъв законопроект да мине. Според вас какво налага този законопроект?

- Аз не съм вносител, но мога да ви цитирам аргументите, с които е внесен – един от тях е, че в страните от ЕС подобни лотарийни игри са собственост на държавата.

- Никъде обаче не са държавни. Някъде са частни, другаде са дадени на частни оператори под концесия. Може би искат и тук да направят така. Защо като сме създали работещ бизнес, който носи добри пари на държавата, трябва да се изземва? Обикновено държавите национализират, за да спасят бизнес, а не за да го дадат на друг. Кое го налага? Каква е целта – да го вземем от този, който го е направил успешен? Да го дадем на друг, може би?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.01.2020 15:28

    „Две петлета/мутрета (СИК и ВИС) се скарали пред поповата врата…“ Мутренската война в хазартния бизнес http://epicenter.bg/article/Mutrenskata-voyna-v-hazartniya-biznes-/204621/4/0

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред