Свързани новини

21.01.2020 09:25

Националната лотария сезира ЕК за държавния монопол

Видян 3393 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Конституцията на Република България ясно е казано, че със закон може да се установява държавен монопол върху железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на оръжия, но не и върху други сектори от икономиката, коментираха юристи за “24 часа” намеренията за промени, внесени от бившия вицепремиер Валери Симеонов.


Въпреки че лотарията и подобните ѝ игри може да бъдат определени като чувствителни теми, в конституцията и съответните закони не са предвидени възможности на държавата да осъществява монопол върху хазарта и други чувствителни сектори като медии, алкохол, цигари и други, уточниха те.


Освен това проектозаконът е с обратно действие, което нарушава принципите на правовата държава.


Националната лотария има преиздаден лиценз от 2017 г. за още 10 години, за който срок компанията предварително е изпълнила законовите изисквания на Комисията по хазарта за определена сума инвестиции, както и други условия.


Отнемането на лиценза на Националната лотария преди 2027 г., докогато той е валиден, би означавало принудително отнемане на дадено право чрез закон, който влиза в сила на практика с “обратно действие”. Това е все едно да вдигнат данъците със закон и да изискват принудително от всички, които са плащали в миналото по-ниски данъци, да си доплатят. Затова в правовата държава законите влизат в сила “занапред”, категорични са юристите, с които “24 часа” разговаря.


Не е извършена задължителната по закон предварителна оценка на въздействието, чиято цел е да се избегнат лобистки закони. Докладът на Европейската комисия до Европейския парламент относно напредъка на България констатира, че


продължи >>

Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв