Свързани новини

28.12.2019 14:22

Йончева: Помогнете ни, госпожо фон дер Лайен

Видян 3645 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП, даде интервю пред швейцарския вестник “Тагесанцайгер”, в който настоява Европейската комисия да има по-ефективен контрол спрямо България. “България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, хората живеят в бедност, а журналистите са сплашвани и лишавани от възможност за работа “.

  Тя е упорита и неустрашима. Като телевизионен журналист българката Елена Йончева, която тази година е избрана за евродепутат, докладва за конфликти от почти всички горещи точки: била е в Афганистан, Босна, Косово, Украйна, Сомалия, Сирия, Чечения и Ирак, където се е случвало да бъде взимана за заложник. През 2017 г. многократно награждаваната журналистка става политик и участва в парламентарните избори. Тя превърна темата за корупцията в своя основна тема, като направи например филм за уж сигурната граница на България с Турция, която струва пет пъти по-скъпо, отколкото на съседите, но е осеяна с дупки. Всички свои разследвания Йончева изпраща до българската прокуратура, която засега мълчи.


- Вашата страна е на дъното по всички показатели в Европейския съюз: най-корумпирани държавни служби, най-ниски доходи, най-заглушавана преса. Какво се случва в България?


 

- Корупцията е огромен проблем за нас. От седем милиона българи два милиона и половина са напуснали  страната. Милион и половина живеят под прага на бедността от 190 швейцарски франка на месец. Европейският съюз изразходва много средства, например за българската инфраструктура, особено за изграждането на пътища. Но между 40 до 50 процента от инвестициите се отклоняват към корумпирани политици. Състоянието на пътищата е катастрофално. Само дванадесет месеца след изграждането им се налага отново да започне кърпенето на дупки. Миналата година се случи инцидент с автобус, при който загинаха 16 души. При разследването се установи, че пътят е бил направен нехайно, повърхността му е била хлъзгава, поради неправилно положена настилка. Експертите твърдят, че така е в цялата държава.

 

- Има слухове, че корупционните практики обхващат високите етажи на властта и стигат дори до премиера Бойко Борисов. Има ли доказателства за това?

 

- Журналисти разкриха, че олигарси от приятелски кръгове са купили за младата приятелка на Борисов вила в Барселона и



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.