Свързани новини

09.12.2019 18:12

3,56 млн. лв. за Златев при 140 пъти по-ниски оферти

Видян 3671 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обединение на ексшефа на Лукойл Валентин Златев ще вземе милиони за организацията на неоправдано скъпи събития, посочва проверка на Сега, извършена след получен сигнал. Центърът за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) постави рекорд с обществената си  поръчка за близо 3 млн. лв.. Тя е спечелена от консорциума Обединение Логистика, който се оказа единственият оценен кандидат. При отделни дейности разликата между най-ниската и спечелилата оферта достига 140 пъти. По информация на Сега конкурсът е обжалван от Компания за международни конгреси ООД.


Договорът се финансира по европейската програма Еразъм+ с 2 967 506,54 лв. без ДДС, което прави 3 561 007, 85 лв. с ДДС, които се очаква да получи за услугите си Обединение Логистика.  „Няма сключен договор, няма и да има. Пратил съм им одит”, заяви пред 19’ министърът на образованието Красимир Вълчев.



Какви точно събития трябва да се организират срещу тази сума, в кои градове, за колко участници, в поръчката даже не е посочено. Ясно е само, че те ще са около 200 на брой, но няма никаква количествена конкретизация за дейностите, които трябва да извърши избраният изпълнител.


От ЦРЧР твърдят, че оценяват офертите на база най-добро съотношение между качество и цена. При липсата на яснота какви точно дейности ще се извършват няма как да се оценява качеството, подчертават от Сега. И двата показателя, залегнали в методиката за оценка, всъщност са ценови: 10% от оценката са за предложения процент на допълнителни административни разходи на фирмите (за услуги, невключени в офертите), а 90% идват от оценката на общата цена.


Поради невъзможност да се изчисли общата стойност за услугите - защото не е ясно какви и колко следва да бъдат те, фирмите са оценявани според предложените единични цени за всяка от предполагаемите дейности.


Изданието посочва няколко нагледни примера, които показват раздуването на сумите: за осигуряване на лаптоп за ползване за 4 ч. спечелилото обединение е поискало 120 лв. при 17 лв. най-ниска оферта; за ползването на екран за прожектиране на презентации за 4 ч. фирмите в обединението ще получават по 190 лв. при 8 лв. най-ниска оферта. Такъв екран просто може да се купи за 150-160 лв., сочи онлайн проверка.Техниката ще се ползва многократно - очаква се да бъдат организирани близо 200 събития. Нощувка със закуска в единична стая в хотел 4 звезди в София варира от 90 до 250 лв., а спечелилият кандидат е с предложение от 230 лв.


Цената за "дискусионна система" на избрания изпълнител е 1120 лв. за 4 часа - при 8 лв. в най-ниската оферта. Високи са и цените за осигуряване на видеозапис от събитията - одобрената оферта е с цена 1450 лв., минималната оферта е  6 лв. за видеозапис. Ниската цена за видеозаписите е предложена от консорциум на Сиела Норма и Инфинити травел. Същевременно в тази цена не са включени разходите за труд, което довело до до изискване на допълнителна обосновка от почти всички участници.


Огромните разлики в цените са довели до изискване на допълнителна обосновка от почти всички участници. Законът за обществените поръчки изисква обосновка, когато ценови показател, подлежащ на оценка, се разминава с повече от 20% от средната стойност от получените оферти. Обикновено това сравнение се прави на база обща цена. Но в при тази поръчка възложителят е поискал обосновка за всяка от 165-те единични цени. Резултатът е отстраняване на 7 от 8-те участника заради недоказана една или друга цена. Така в играта остава само ДЗЗД Обединение Логистика. В него влизат Хорнит ООД с шеф Валентин Златев, Ем енд Марк ООД, Обучителен център Преслав ООД, България Евентс ЕООД.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.12.2019 08:50

    Много погрозняват мангите като одъртеят! Баси дядо Ягата, че и алчно туй сиган.

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец