Свързани новини

18.01.2019 09:27

Златев: Домусчиев е в конфликт на интереси по пътя на горивата

Видян 4568 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шефът на Лукойл-България и лидер на петролно-газовата асоциация Валентин Златев призова шефа на КРИБ Кирил Домусчиев да декларира конфликт на интереси във връзка със закона за горивата. „Моралът го изисква“, заяви Златев, който се яви пред т. нар. парламентарна комисия Ревизоро, която  трябваше да разгледа предложението на правителството за отлагане с шест месеца на новия закон за горивата. Златев разказа как на 7 януари КРИБ внесла предложение законът да бъде отменен и още на другия ден кабинетът решил той да бъде отложен с шест месеца.


Златев, който е фронтмен на борбата с контрабандата на горива за 1 млрд.лв. годишно по негови експертни данни, обясни и какъв точно е интересът на Домусчиев:


През неговото пристанище една фирма – нарича се Инса ойл (за чиито интересни дела 19’ пише от 2012 г.), е внесла 2016 г. 54 танкера с горива и само до октомври месец 2017 г. – още 24 танкера. Аз не знам какви са финансовите отчети на въпросната фирма и колко данъци е платила. Дълбоко се съмнявам, че това отговаря на обема танкери, които са влезли през Пристанище Бургас, в случая. Така че най-малкото е неетично, когато имаш конфликт на интереси в ситуацията, да заемаш такава ясна позиция и да въвеждаш българското общество в заблуждение”, каза още Валентин Златев.


Генералният директор на Лукойл-България предупреди, че държавата може да изгони големите все още останали у нас инвеститори в сферата на горивата.


Законът, който се отлага, цели борба със сивия сектор, но среща отпор от различни страни, особено от властта, която недотам законно го мотае. Той трябваше да влезе в сила в края на януари, както е гласуван, но липсата на разделение на властите точи джоба на данъкоплатеца. Печелят контрабандистите.


Според Валентин Златев на практика нормите ще бъдат отменени:


„След като прекарахме почти година и половина в залите на парламента и обсъждахме един закон, който впоследствие Народното събрание гласува и прие, по никакъв начин, никога не бих могъл да си представя, че след 3 месеца ще седим пак в залите и ще се чудим какъв повод да намерим не да отложим, а да отменим този закон, защото, надявам се, никой няма илюзии, че отлагането с 6 месеца на закона и след това още 3 месеца за наредбата – отиваме в септември месец, тази година започват избори и едва ли някога повече ще се върнем към този закон, или – в този вид, в който поне е гласуван от Народното събрание”.


Своя дял дава и уж длъжния да събира приходи министър на финансите, който обитава безвъзмездно апартамент, купен на в пъти занижена цена в апартамент на Домусчиеви. Според закона трябваше да има нова структура за контрол върху контрабандата на горива. Нея обаче, въпреки закона, нито я има в бюджета на Министерството на икономиката, нито са предприети необходимите мерки, за да се формират органите, които да осъществяват контрола по изпълнението на закона.


Валентин Златев отново каза, че три неща водят до сивия сектор в сферата на горивата. Това били проблемите с входа в държавата, със системата БАЦИС към Агенция Митници и т. нар. ведомствени бензиностанции – феномен, какъвто нямало никъде в Европа. В тези бензиностанции се продавало само в кеш.


„Няма никакви апарати, които да осъществяват връзката с НАП. Тези кеш пари са същите тези пари, които се раздават обратно по веригата и пораждат корупцията. Но когато двата лева (условно казано), колкото струва литър гориво и един лев и пет стотинки, колкото са данъците, изчезнат, то ние не можем да се конкурираме с подобни участници на пазара. Става въпрос за 100-200 хиляди тона годишно, което са 200 милиона, примерно, лева, защото това са толкова милиони литри – о’кей. Всяка една страна има някакъв процент контрабанда. Когато става въпрос за 500-600-700 хиляди тона от 2 милиона тона пазар в България, това значи, че трябва да затваря рафинерията в Бургас; това значи, че всички ние трябва да затваряме бензиностанциите и да напускаме страната”, каза още Валентин Златев.


Както личи от данните на НСИ от петък, инвестициите на Лукойл у нас през 2018 г. са над 90% от всички инвестиции в България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    не мога да повярвам ,че живеем в такъв лайнян свят. никога не може да се разбере кой лъже и краде повече.трябва да се построи нов , модерен затвор, в който затворниците по 8 часа на ден,6 дни в седмицата да местят ръчно тежки камъни от точка А до точкаБ и обратно.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    златев и борисов не праскат ли белот вариант метър? препоръчвам да минат на "цак-цак"390

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей