Свързани новини

02.10.2019 16:33

Правната комисия: Съкратеното следствие да не се прилага при тежки случаи

Видян 1626 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентарната комисия по правни въпроси подкрепи на второ четене съкратеното съдебно следствие да не се прилага при тежки престъпления, съобщава Новини.бг.


На заседанието бе разгледан общ законопроект от приетите на 25 септември на първо четене три проекта на БСП, Обединени патриоти и Воля за промените в Наказателно-процесуалния кодекс.


Текстовете, заложени в проектите, предвиждат да не се прилага съкратено съдебно следствие за тежки престъпления. Те бяха приети от комисията без дебати, като окончателното решение трябва да бъде взето от пленарна зала.


До заседанието на комисията се стигна в петък след свикване на извънреден Председателски съвет на Народното събрание. Съветът бе свикан по искане на БСП за България.Според опозицията парламентът е приел взаимоизключващи се проекти, а според управляващите трите проекта заедно с този на ГЕРБ се допълват логически, обективно и фактически.


От ГЕРБ обаче дадоха заявка, че ще направят предложение съкратеното следствие да се запази в случаите на тежки престъпления, тъй като в противен случай "би се задръстила цялата система". Това обаче още се обсъждало и щели да се изчакат становищата на главния прокурор и съдиите от Върховния касационен съд.


 "Имаме идея да предложим тридневен срок или по-съкратен срок, след което следващият вторник да насрочим извънредна Правна комисия, да видим постъпилите предложения между първо и второ четене, да го подложим на обсъждане и на гласуване в Комисията по правни въпроси, след което следващата сряда да влезе в зала за окончателно гласуване", обясни Анна Александрова, председател на правната комисия и депутат от ГЕРБ, цитирана от Фокус. Според нея най-голямата парламентарна група най-вероятно ще направи съответното предложение между двете четения на законопроекта.


Зам.-председателят на ПГ на БСП за България Крум Зарков пък изтъкна: "Важно е да бъде приета достатъчно бързо поправката в НПК, която разглеждаме днес в Правна комисия, за да се приложи за случаите като този в Сотиря!"


"Миналия петък на предизвикан от БСП председателски съвет се разбрахме да дадем бързо старт на процедурата, с която да забраним съкратеното съдебно следствие за онези престъпления, които водят до смърт или тежка телесна повреда. В Правната комисия обединихме законопроектите така, че още утре те да бъдат докладвани в зала и при наличието на достатъчно политическа воля да бъдат приети възможно най-бързо", каза Крум Зарков. Във връзка с промените на ГЕРБ в Наказателния кодекс, така че да се остави съкратеното производство в ръцете на съдиите, той посочи: "Според нас тази идея е несъвместима с това, което току-що решихме в Правната комисия и утре в зала. Какво ще е нейното бъдеще зависи от ГЕРБ, но според нас правилното решение, е това, което днес бе прието от Правната комисия, то е и решението, за което БСП настояваше отначалото", уточни Зарков. Според него законопроектът на ГЕРБ е изключително проблематичен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.