Свързани новини

27.09.2019 16:17

НАТ тестовете откриват хепатит и ХИВ 3 до 5 дни след заразата

Видян 3381 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въвеждането на дългоочакваната у нас НАТ технология, която бързо и гарантирано диагностицира донорската кръв за инфекции, предавани от човек на човек, вече е факт. Тя бе официално представена в четвъртък от директора на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов в присъствието на здравния министър Кирил Ананиев, шефката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова и зам.-министъра на образованието и науката Деница Сачева.

 

НАТ тестът е най-добрата  технология в света, която успява да улови в най-ранен етап наличието на вируси като хепатити B и С, както и ХИВ. За въвеждането ѝ в България от години настоява сестрата на премиера Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова. Баща им Методи си отива именно след преливане на кръв, при което се разболява от хепатит С, разказа тя пред “24 часа” преди време.

 

Със съществуващата до момента технология за диагностика на кръв от дарители вирусите можеше да се уловят, ако даряващият е носител на дадено заболяване от минимум 3 седмици, а понякога и 7. Сега това може да се установи от третия до петия ден на попадане в организма.


Това означава, че се съкращава т. нар. прозоречен период (времето от заразяването на донора до момента на установяване на тази инфекция в донорската кръв - б.а.)


С необходимата апаратура, реактиви и софтуер разполагат всички кръвни центрове в страната. Два има в националния център в София и по един в регионалните в Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.


продължи >>

Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв