Свързани новини

17.07.2019 16:13

Забавят се скрининговите програми за хепатит

Видян 1752 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В глобален мащаб има около 1 милион жертви годишно на вирусните хепатити, като това е повече от жертвите от СПИН и туберкулоза взети заедно. В България поради липсата на скрининг няма информация за броя на болните. Според оценки на експерти заразените българи са от 90 до 100 хиляди души, предаде БНР.


"Да се направи скрининг е нещо, което трябва да бъде национална политика и изисква инвестиции - както финансови, така и експертни, медотологически, като цялостен подход. По тази причина, ако съвсем скоро не започнем много активно да работим в тази посока, тези цели няма да бъдат постигнати", поясни д-р Михаил Околийски, експерт в Офиса на Световната здравна организация за България.


Все още не е приет национален хепатитен план или национална стратегия по отношение на хепатита.


"Има прогрес по изработката на този план, като той включва вече организиране на национален скрининг за хепатит С, но все още той не е приет. Има някакво забавяне, не знам по какви причини, които застрашават всички тези хора, които са се заразили, при които вече Хепатит С и В също стават хронични, но тяхното излекуване, пораженията върху черния им дроб стават доста сериозни."


Има много хубави кампании на неправителствения сектор за изследване на Хепатит С, посочи Михаил Околийски. "Имаше повишаване на процента на хората, които се изследват, но това са кампании, стихийно. Това трябва да се случва постоянно", съветва той. 


Много малко средства се инвестират в превенцията, в профилактиката, смята още Околийски.


"Общественото здраве трябва да бъде основен приоритет на Министерството на здравеопазването, а не болестите и здравно финансиране, Здравна каса. Общественото здраве, което включва всички тези най-уязвими области на медицината като психично здраве, заразни и незаразни хронични заболявания, които водят след това тази повишена болестност, която се лекува изключително скъпо и изключително късно в болниците и това изяжда целия ресурс на Здравната каса, биха могли да бъдат адресирани много по-рано".


Над 1% от българските граждани (около 77 000 души) са заразени с хепатит С. Поради липсата на симптоми над 90 на сто от болните не знаят, че са заразени и съответно не се лекуват, като в същото време са заразоносители. Здравните специалисти у нас разполагат с най-съвременните медикаменти за лечение на хепатит, но има проблем с откриването и диагностицирането на болните.


 Източник: БНР


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.