Свързани новини

16.05.2019 18:41

Как Танева уреди съученик с поръчки за 800 бона

Видян 4771 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Предишният  мандат на Десислава Танева като шефка на Министерството на земеделието и горите (МЗХ) премина при очевидни случаи на конфликти на интереси и злоупотреба с публични финанси. Явен пример за това е търгът, който беше спечелен от съученик на земеделския министър.  През 2015г. за скандалната схема при четири обществени поръчки на горски държавни предприятия, съобщи Offnews.

 Поделенията на МЗХ обявиха търговете за доставка на джипове, предназначени за горските стопанства в Смолян, Габрово, Сливен и Благоевград. Тези структури са под крилото на МЗХ и тогава пряк  принципал бе старият нов министър Танева. Конкурсната логика предполага, че трябва да се търси най-изгодна цена, което важи с двойна сила при боравене с публични средства. Агроминистерството обаче избра дилър на автомобили с възможно най-висока пазарна стойност.



Тойота Секвоя е моделът, който спечели симпатиите на МЗХ. В два от трите конкурса сделката е сключена на максималната възможна цена. В две от предприятията (Смолян и Сливен) тя е 165 000 лв. без ДДС (198 000 лв. с ДДС), а в третото (Благоевград) е направена отстъпка и вместо за 165 000 лв., джипът е закупен за 160 000 лв. без ДДС (192 000 лв. с ДДС).



Проверка сочи, че в момента на конкурса аналогични луксозни джипове можеха да бъдат намерени и за една трета от тази цена.
Но и това не е всичко. Оказа се, че всички конкурси на министерството бяха спечелени  от фирмата Кале Ауто - представител на Тойота в родния град на агроминистърката - Сливен. Неин собственик е Калоян Ганчев Ганев - съученик на Танева и един от най-близките й приятели от детинство. Сам по себе си този факт буди съмнения за конфликт на интереси и съответно нарушение на закона за обществените поръчки (ЗОП). В трите конкурса съученикът на министъра е единствен кандидат. Съответно, макар и да предлага най-високата възможна цена, печели по критерия "най-ниска цена", тъй като друга просто не е имало. Тогава от МЗХ никой не се e възползва чл. 39 от ЗОП, според който възложителят може да прекрати процедурата с мотивирано решение, ако е подадена само една оферта. Процедурата така и не беше обжалвана в КЗК.

Въпреки медийния шум обаче Танева категорично отказа да спре поръчката на автомобилите.  В писмен отговор тя посочи,  че колите са предназначени за „скъп ловен туризъм” и цената съответства на целите.



Същевременно така и не стана ясно за кого са били тези джипове и за какво по-точно коли от такъв ранг трябват на подобни предприятия. През 2015г. директорът на Южноцентрално държавно предприятие Ботьо Арабаджиев заяви, че луксозните возила (уж за ловен туризъм) са предназначени за "централното управление".





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Тая женица била имала друг манталитет!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително. Във