Свързани новини

15.05.2019 13:05

ДПС: Правителството да си ходи заради Танева!

Видян 5012 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 3.1429
много слаба слаба добра много добра страхотна


С гласуване 2 в 1 НС прие новата рокада в кабинета. Парламентът уважи оставката на агроминистъра Румен Порожанов и назначи на мястото му Десислава Танева от ГЕРБ. Припомняме, че тя вече заема поста министър на земеделието в кабинета Борисов 2. През 2017г. отстъпи креслото на Порожанов, само защото излезе по майчинство. Досегашната шефка на  земеделска комисия е избрана със 121 гласа "за" и 5 "против". Малкото депутати от ДПС гласуваха срещу назначаването на новия-стар министър и поискаха оставката на цялото правителство в духа на декларацията на Доган ден по-рано.

"Въпреки смяната на земеделския министър, ситуацията и моделът си остават същите", обясни депутатът от ДПС Халил Летифов. Той посочи, че ако гласуването е било поотделно, то от ДПС щяха да гласуват за оставката на Порожанов и против избирането на Танева за министър.

Напомняме, че Порожанов хвърли оставката си заради започнало разследване за злоупотреби с европейски средства в Държавен фонд Земеделие (ДФЗ), когато институцията е ръководена от него, а агроминистър бе именно Танева.

По времето когато Танева беше земеделски министър за първи път ЕС спря 160 млн. евро на България след одит по селската програма от 16.04.2016 г.  Информацията беше призната от Порожанов като шеф на ДФЗ и потвърдена от ДАНС. Целокупно Европа спря близо един милиард и сто милиона лева (550 млн. евро), които трябваше да възстанови на България за вече платени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през 2015 г. Тогава в доклада си ЕК обърна внимание, че МЗХ е отговорно за определяне на Сертифициращия орган. Комисията проследи начина, по който работи министерството през годините и установи „притеснителна тенденция за системни пропуски”.
С писмо от 29.04.2016 г. на дирекция Одит на дирекцията за земеделие на ЕК обяви, че разходите, направени по ПРСР за 2015 г. не могат засега да бъдат признати за финансиране от фондовете на ЕС по ред причини, пораждащи съмнения, че разходите може да не са направени в съответствие с правилата на ЕС.
Още тогава 19 минути разкри, че над 1 млрд. лв. няма да бъдат възстановени на България и ще бъдат спрени от еврофондовете за земеделие. Причината е същата, поради която само 15% е усвояването на 4,5 млрд. фондове за 2014-2020 г. - далаверите с европари и това, че Порожанов продължаваше тогава да бъде шеф на ДФЗ. 19' писа за 1,3 млрд. лв., колкото бяха отразени като невъзстановени във фискалния резерв, след което Министерството на финансите скри информацията за тях от сайта си.
Последва реакция на пиарите  на  Танева, които тогава наброяваха рекордните 24 щатни бройки. Те заплашиха със съд "всички медии, които писаха за невъзстановените над милиард лева" по аграрните еврофондове от ЕС.
   През 2017г., пак при министър Танева, пък страната ни беше заплашена да изгуби еврофинансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, заради неправилно прилагане на Нормативна уредба, липса на прозрачност и съмнения за създаване на “изкуствени условия” с цел създаване на предимство на едни общини пред други, под крилото на Танева.
"Категорично поемам ангажимент да не покровителствам корупцията”, заяви самата  Танева, след първото заседание на МС, в което отново пое министерската роля. „Това, което в България винаги се изкривява – едно законодателство или регламент, се приема с някаква философия. Ние не трябва като манталитет и обществено разбиране на всеки един, който го касае това законодателство, да търсим вратички, а да го изпълняваме точно", заяви още тя.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец