Свързани новини

26.02.2019 09:52

Съдът вече няма да бъде "гумен печат" на кредиторите

Видян 2121 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Съдът у нас скоро няма да е "гумен печат" на банките, фирмите за кредити, комуналните дружества, монополите, мобилните оператори и колекторските агенции в делата срещу длъжници, пише Медиапул.

България спешно трябва да синхронизира националното си законодателство така, че кредиторите да не могат автоматично да вадят изпълнителен лист срещу длъжниците си – потребители, следва от започналата в края на януари наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия. Тя настоява съдът да е длъжен служебно да проверява за неравноправни клаузи в договорите с потребителите.

До края на март родните власти трябва да отговорят на ЕК как ще променят закона. Ако това не стане, ЕК ще отнесе проблема до Съда на ЕС, а той ще наложи глоба на България.

Омбудсманът Мая Манолова видя в стартиралата наказателна процедура срещу България прекрасна възможност да прокара за втори път старата си идея за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) в защита на длъжниците. През 2017 г. по нейна инициатива бяха направени изменения в ГПК в полза на длъжниците, които обаче бяха отслабени в парламента и в крайна сметка не решиха проблемите на хората.

Най-сериозната промяна тогава беше, че значително се облекчи процедурата по спиране на принудителното изпълнение, продажбата на имот например, когато длъжникът подаде възражение. В чл. 420 се даде възможност обжалването на изпълнителния лист в 14-дневен срок да спира изпълнението при предоставени от длъжника писмени доказателства, без да е необходимо изискваното дотогава обезпечение на задълженията.

Малко повече от година след промените обаче Брюксел смята, че те не са достатъчни и на този етап са в противоречие с правото на ЕС.

"Нека да се обединим, защото няма да има по-добър момент от сегашния, за да решим този проблем", каза в понеделник Манолова, която организира обществено обсъждане на предложенията си с участието на адвокати, съдии и засегнати длъжници. Омбудсманът представи нови предложения за промени в ГПК, които се надява да бъдат


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец