Свързани новини

22.02.2019 15:40

Вартоломей: Македонската църква ще си остане част от сръбската

Видян 1362 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Не бива да се търсят аналогии между случилото се с новата Православна църква на Украйна, независима от Московската партиаршия, и ситуацията в Черна гора и Македония. Това каза Вселенският патриарх Вартоломей в интервю за сръбския вестник "Политика", предаде Дневник. По думите на Вартоломей, чието интервю е анонсирано с коментара му, че той "не е източен папа", Вселенската патриаршия няма намерение да променя устава на Сръбската православна църква и границите ѝ, дори някой да смята, че това е следващата стъпка, логична след решението за Украйна.

Вартоломей призна независима украинска църква след решение за отмяна на тристагодишен документ, оставил Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия. Действието му и последвалата подкрепа за украинската църква, завършила с томос (указ) за независимост, предизвикаха напрежение между руското духовенство и това в Истанбул.

Ситуацията в Сръбската православна църква обаче е различна. "За съжаление в момента има много дезинформация... Разликата по отношение на Украйна, канонично и (църковно), е в това, че Русия окупира митрополията на Киев, тя никога не ѝ е била дадена, а всичко, което има Сърбия, ѝ принадлежи, и църковно, и канонично."

"Когато държавната територия на Сърбия се е разширила, нашите братя се сърби са се обърнали към Вселенската патриаршия и са потърсили църковното прехвърляне на тези области под юрисдикцията им. Вселенската патриаршия е отговорила позитивно... което не се е получило в случая с Русия, прескочила Вселенската патриаршия", обяснява Вартоломей.

Ако подобно решение не е резултат от договор и сътрудничество, Вселенската патриаршия няма да даде автокефалия на никаква локална църковна структура в Македония и Черна гора, каза още Вартоломей. Миналата година той допусна, че църковният въпрос на Македония може да бъде решен след благополучния край на спора за името с Гърция, но при признаване под ново име. това стана малко след като бе предупредил Българската православна църква да не подкрепя македонската.

В интервюто за "Политика" Вартоломей защитава учредяването на Православната църква на Украйна и вековни опити, "започнали още през 1325 г.", на "киевския народ, клир, монашество и местна йерархия", да се освободят от църковното ръководство на Московската патриаршия". Той отговаря отрицателно на въпроса дали в действията му имат влияние "американските империалистически идеи".

 



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец