Свързани новини

20.02.2019 10:53

България одобри присъединяването на Северна Македония към НАТО

Видян 941 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският парламент гласува Протокола за присъединяването на Република Северна Македония към НАТО, предаде БГНЕС. Членството на Македония в Северноатлантическия пакт стана възможно благодарение на разрешаването на спора за името на страната и окончателното ратифициране на Преспанския договор т страна на Гърция. Северна Македония става 30-и член на пакта. Протоколът за присъединяване на Македония е подписан на 6 февруари в Брюксел.


По време на гласуването в парламентарната зала беше председателят на македонския парламент Талат Джафери.


Българското правителство бе сред първите, които ратифицираха протокола за членство на Македония в Северноатлантическия алианс. България винаги е заявявала, че подкрепя присъединяването на Македония към НАТО и ЕС.


“Присъединяването на Република Северна Македония към НАТО е важно за стабилността на региона. Добре дошли приятели при нас, добре дошли братя и сестри”, подчерта депутатът от ГЕРБ генерал Константин Попов, председател на Комисията по отбрана на НС. Готови сме да помогнем на Република Северна Македония в сферата на отбраната, добави той.


“Република България е последователен привърженик на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Това беше демонстрирано по време на българското председателство на ЕС”, заяви външният министър Екатерина Захариева. Тя припомни, че преди броени дни македонският премиер Зоран Заев е подчертал в Мюнхен важността на последователната българска подкрепа за членството на неговата страна в евроатлантическите структури.


“Наш национален интерес е Македония да бъде част от западните структури… Съвместните учения на нашите армии ще допринесат не само за повишаването на бойната готовност, но и за преодоляване на наслагваните предубеждения. Ще продължим с дипломатическите усилия Македония да стане член на ЕС и да получи покана за започване на преговори през юни. Бъдещето пред нас е общо, както е общо нашето минало”, подчерта Захариева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни