Свързани новини

02.02.2009 12:05

12 300 ръкописа са дигитализирани в Народната библиотека

Видян 1661 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Последните две години са реставрирани около 12 300 листа на османо-турски език от архива на Народната библиотека и са дигитализирани ценни ръкописи в 12 100 кадъра. Това съобщи проф. д-р Стоянка Кендерова, ръководител на проекта ДАПИС, предаде БГНЕС.


Днес в централното фоайе на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се откри изложбата "ДАПИС- един реализиран проект", в който са показани архиви и документи. Проекта е финансиран от Фонда за научни изследвания на Министерство на образованието и науката в рамките на конкурса "Проучване на националните културно исторически ценности". Той е част от европейското културно наследство. В изложбата са представени над 40 броя оригинални реставрирани и дигитализирани, уникални ръкописи и архивни документи. Сред тях са "Енински апостол от 11 век", "Добрейшовото евенгилие от 13 век", "Препис от Корана от 15 век", "Документи на османо-турски език за историята на българските земи", а също и за историята на Австрия, Италия, Унгария, Гърция и Турция. "Днес виждаме, че средствата на МОН не отиват напразно и в бъдеще. Ще има все по-широк достъп до ценните архиви, които се пазят в Народната библиотека", заяви при откриването на изложбата министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни